Испанските депутати приеха окончателно след месеци на дебати, понякога бурни,

...
Испанските депутати приеха окончателно след месеци на дебати, понякога бурни,
Коментари Харесай

Испания прие закон, улесняващ смяната на пола в документите за самоличност

Испанските депутати одобриха дефинитивно след месеци на диспути, от време на време бурни,, даващ опция за свободна промяна на пола в документите за идентичност от 16-годишна възраст, до момента в който други европейски страни бавят решенията си по тази противоречива тематика, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Пламенно защитаван от радикалната лява партия " Подемос ", съдружник на социалистите в държавното управление на Педро Санчес, законодателният акт, наименуван " Закон за транссексуалните ", разрешава на искащите да сменят пола, посочен в документите им за идентичност, след навършване на 16 години, просто като подадат заявление по административен ред.
Вече няма да се изискват медицински свидетелства за полова дисфория и доказателства за преминат двегодишен курс на лекуване с хормони, както бе до момента в случаите с пълнолетни жители. Текстът, признат със 191 гласа против 60 и при 91 въздържали се, дава това право и на 14-16-годишните при изискване, че в процедурата да вземат участие и законните им настойници, също и на децата от 12 до 14 години, в случай че получат " зелена светлина " от правораздаването.

Така Испания се причислява към няколкото страни, разрешаващи половата самоидентификация посредством просто подаване на молба, както е примерно в Дания, първата европейска страна, дала това право на транссексуалните през 2014 година

" Днес вършим гигантска крачка ", разяснява министърът на равенството Ирене Монтеро от " Подемос " закона, който по думите ѝ " депатологизира " транссексуалните.

Би Би Си отбелязва, че процесът по смяна на пола в документите на доктрина в този момент може да отнеме към три до четири месеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР