Испанската полиция нахлу в три нелегални тютюневи фабрики по-рано тази

...
Испанската полиция нахлу в три нелегални тютюневи фабрики по-рано тази
Коментари Харесай

Европа е залята от фалшиви цигари и това също е свързано с войната в Украйна

Испанската полиция нахлу в три незаконни тютюневи заводи по-рано тази година, като конфискува тютюн на листа и противозаконни цигари на стойност близо 40 милиона евро.

В една от тях, в северния град Алфаро, те откриха 10 украински служащи, петима от които бежанци от войната, наети на работа без контракти и против нищожно възнаграждение, сподели полицията. Те работели по през целия ден и живеели във фабриката, като им било неразрешено да напущат.

Тази интервенция е една от десетките в Европейски Съюз, които съгласно полицейски служби и организации за битка с измамите са довели конфискациите на противозаконни цигари до рекордно високи равнища.

Престъпни групировки, които обичайно се доставят най-вече с подправени тютюневи произведения отвън Европейски Съюз, от ден на ден се насочват към основаване на индустриални уреди в Западна Европа, с цел да бъдат по-близо до пазарите с по-високи цени. Това демонстрират изявленията на " Ройтерс " с половин дузина експерти в региона, в това число чиновници на правоприлагащите органи, шефове на тютюневи компании и анализатори на промишлеността.

Тенденцията беше засилена от прекъсването на пътуванията заради пандемията от COVID-19, което задуши доставките, идващи отвън блока, сподели Европейската работа за битка с измамите (OLAF). То може да е било в допълнение ускорено от войната в Украйна, която от години е индустриален център и директен маршрут за противозаконен тютюн, добави OLAF.

Освен човешката цена, подправянето основава финансови главоболия на най-големите тютюневи компании в света в миг, когато те са изправени пред световен спад в тютюнопушенето, което, от своя страна, подтиква огромни вложения в различни артикули като vapes.

 Пакети от банкноти евро, открити при интервенция против обект в Севиля, Испания, където през януари 2023 година бяха открити над 3.5 милиона пакета тютюневи издалия.
© Guardia Civil/Reuters

Пакети от банкноти евро, открити при интервенция против обект в Севиля, Испания, където през януари 2023 година бяха открити над 3.5 милиона пакета тютюневи издалия.
" Престъпните групировки минаха от импорт на подправени артикули в Европа към основаване на противозаконни индустриални уреди в рамките на Европейски Съюз ", сподели Сирил Олив, районен началник на British American Tobacco (BAT) за битка с противозаконната търговия.

BAT - един от световните тютюневи колоси с Imperial Brands, Japan Tobacco и Philip Morris International - следи повишаване на подправянето от предходната година във Франция, Холандия, Португалия, Словения, Дания и Чешката република, добави Олив.

Някои деятели упрекнаха тези компании, известни като Big Tobacco, в надценяване размера на противозаконния пазар, с цел да си оказват помощ за лобиране против по-високи налози - нещо, което фирмите отхвърлят. Въпреки това последните данни демонстрират, че конфискациите на противозаконни цигари нарастват.
От Европол споделиха пред " Ройтерс ", че предходната година евентуално ще сложи връх за броя на противозаконните заводи за цигари, за които се оповестява, че са затворени от националните полицейски сили, макар че данните за цялата година към момента не са налични.

Индустрията реагира, като нае следователи, с цел да проверяват противозаконни интервенции и да споделят разследваща информация с европейските управляващи, споделиха за " Ройтерс " ръководители на Japan Tobacco, BAT и Imperial Brands.

 Европа е залята от подправени цигари и това също е обвързвано с войната в Украйна
© Guardia Civil/Reuters

Трите тютюневи компании отхвърлиха да дадат числа за финансовия удар от противозаконната търговия. Japan Tobacco обаче е похарчила " стотици милиони долари " за събиране на информация за фалшификаторите, която по-късно предава на европейските органи като OLAF, съгласно Винсент Бърн, началник на интервенциите за битка с противозаконната търговия на компанията.

" Имаме специфична задача в компанията да се опитаме да защитим нашите активи, да защитим нашите марки и да се борим с противозаконната търговия ", сподели Бърн, някогашен детектив, разследвал проведената престъпност в Ирландия. BAT и Imperial Brands споделиха, че също са имали разследващи интервенции. Philip Morris International отхвърли коментар за тази публикация.

 Европа е залята от подправени цигари и това също е обвързвано с войната в Украйна
© Guardia Civil/Reuters

Фалшификаторите нормално копират известни марки цигари, които включват Winston на Japan Tobacco, Marlboro на Philip Morris, Dunhill на BAT и Nobel на Imperial Brands.

Производството на пакет от 20 цигари коства по-малко от евро, сподели Бърн, само че се продава на цени няколко пъти по-високи, според от пазара.

Доставките от Китай и други елементи на Азия - които преди бяха най-големите източници на подправени цигари, озовавали се в Европейски Съюз - се свиха по време на блокирането на естествения живот поради COVID-19. Това подтиква увеличение на производството в самата Европа, съгласно Алекс Макдоналд, началник на вътрешната сигурност в Imperial Brands.

 Европа е залята от подправени цигари и това също е обвързвано с войната в Украйна
© audiovisual.ec.europa

Инвазията на Русия в Украйна може да е ускорила тази наклонност, сподели Ернесто Бианки, шеф по приходите и интернационалните интервенции, следствия и тактика на OLAF, добавяйки, че организацията " проучва по какъв начин измамниците може да са преконфигурирали своите направления ".

Украйна е била център за произвеждане на противозаконни тютюнев иизделия и маршрут за доставка на противозаконни и подправени цигари, създадени в Русия и Беларус. Това са действия, които може да са били прекратени от войната, сподели McDonald от Imperial Brands.

Някои фалшификатори примамват и принуждават украински бежанци да бъдат служащи.
" Много служащи от Украйна бяха открити в тези противозаконни заводи ", сподели Бърн от Japan Tobacco по отношение на интервенциите по подправяне в целия Европейски Съюз. " Събират ги в микробус на летището, затъмняват прозорците, разкарват ги в близост и ги трансферират в различен микробус ", сподели Бърн, разказвайки съответен случай.

" В последна сметка ги доставят във фабриката. Събират им мобилните телефони. По създание това е форма на модерно иго. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР