Испания вдигна нивото на сигурност в правителствените сгради и посолствата

...
Испания вдигна нивото на сигурност в правителствените сгради и посолствата
Коментари Харесай

След писмата-бомби: Испания вдигна нивото на сигурността в обществените сгради

Испания подвигна равнището на сигурност в държавните здания и посолствата след откриването на шест писма-бомби и запалителни устройства през последната седмица. Едно от тях избухна в посолството на Украйна в Мадрид в сряда и рани един чиновник, а друго беше намерено в посолството на Съединени американски щати в четвъртък.

Първото писмо било получено в офиса на премиера Педро Санчес още на 24 ноември. Другите взривни устройства са изпратени и до министерството на защитата, оръжейна компания в Сарагоса, която създава ракетни системи, каквито се изнасят за Украйна, и военна база покрай испанската столица.

Испанският държавен секретар по сигурността сподели, че първичният разбор допуска, че пакетите са изпратени от Испания. Колетите са били адресирани до ръководителите на институциите, до които са били пуснати. Те съдържали запалителен прахуляк и жица, което би генерирало възпламеняване.
Това са пликове със сходни характерности - кафяви на цвят. По отношение на произхода им би трябвало да повторя, че сме на ранен стадий от следствието. Но би трябвало да уточня, че има признаци, които сочат, че произходът е от Испания. Трябва да бъдем внимателни във връзка с това, което вършим.
Рафаел Перес, държавен секретар по сигурността на Испания

Три от тях са били взривени от силите за сигурност с следен гърмеж, а едно е било непокътнато непокътнато за задачите на следствието. Властите са взели пръстови отпечатъци и ДНК проби от плика, с цел да разпознават подателя. Трябва да се прояви оптималната нерешителност и поверителност, съобщи военният министър.

" Нека едно нещо да е изцяло ясно. Нито един от тези пакети, нито какъвто и да е различен принудителен акт няма да промени ясната и твърда поддръжка, която Испания и другите страни от НАТО и Европейски Съюз имат за Украйна, тъй като тя пази обективна идея ", сподели Маргарита Роблес.

До момента полицията към момента не е открила кой е виновен за пакетите бомби. Властите не изключват опцията пратките да са свързани с войната в Украйна и преглеждат случаите като терористични офанзиви.

Украинският дипломат в Испания Сергей Погорелцев изрази съмнения, че Русия стои зад писмото бомба, пратено до украинското посолство в Мадрид

Засилена е сигурността на публичните здания. Сега се стягат ограниченията и за защита на посолствата, чиято сигурност към този момент беше подсилена след началото на съветската инвазия в Украйна през февруари.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР