Испания ще бъде първата страна от ЕС, която ще се

...
Испания ще бъде първата страна от ЕС, която ще се
Коментари Харесай

Испания първа в ЕС получава евросредства, България чака одобрение

Испания ще бъде първата страна от Европейски Съюз, която ще се възползва от помощта на Фонда за възобновяване от пандемията в блока, основан за битка с икономическите последствия от COVID-19, откакто Европейската комисия даде зелена светлина за погашение на първия транш от 10 милиарда евро на страната.

" Испания е постигнала задоволителен прогрес в осъществяването на своя народен проект за #NextGenerationEU. Ето за какво тя ще бъде първата страна от Европейски Съюз, която ще получи заплащане на стойност 10 милиарда евро, откакто останалите държави-членки го одобрят ", написа в Туитър Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия.

" Поздравявам Испания за сполучливото осъществяване на първите 52 съществени стадия и цели, заложени в нейния проект за възобновяване ", добави заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис.

Тези 52 съществени стадия включват поредност от ограничения и промени, които Мадрид е приел, с цел да получи средствата. Те са свързани основно с данъчното облагане, трудовото законодателство, декарбонизацията на стопанската система и цифровизацията на обществената администрация, оповестява Евронюз. Испания се обрисува да бъде вторият по величина бенефициент на Фонда на Европейски Съюз за възобновяване след Италия. Очаква се Мадрид да получи общо 70 милиарда евро от проекта за възобновяване под формата на директна помощ.

Но с цел да получи идващия транш, се чакат още промени, в това число промени в пенсионната и данъчната система.
Ирландия получава от Европейска комисия над 900 млн. евро за последствията от Брекзит
Европейската комисия ще даде на Ирландия финансова помощ в размер на общо 930 млн. евро по отношение на последствията от излизането на...

Нидерландия е единствената държава-членка, която не е показала своя така наречен План за възобновяване и резистентност.

За да получи близо 6 милиарда евро, към които се стреми, тя би трябвало да показа своя проект за стопански промени, както направиха останалите 26 страни от Европейски Съюз.

По подигравка на ориста Нидерландия настояваше за това изискване по време на договарянията за разпределяне на средства за възобновяване от пандемията, с цел да принуди южноевропейските страни да подхващат структурни промени.

Но в този момент, когато нидерландското служебно държавно управление е некомпетентно да утвърди личния си народен проект, може би попадна в личния си капан, защото Европейската комисия изисква серия от фискални промени, които включват премахването на редица данъчни облекчения за ипотеки и самонаети лица.

Унгария, Полша, България и Швеция към момента чакат утвърждението на своите проекти за възобновяване и резистентност.
Пеканов: Следващата седмица ще получим отговор на предложенията в Плана за възобновяване
Следващата седмица ще получим първият директен отговор на предложенията си в Плана за възобновяване, за доста то тях към този момент знаем, че ще бъд...

В случая с България главната причина за забавянето са измененията в държавното управление: държавното управление на някогашния министър-председател Бойко Борисов беше почнало работа по проекта по-рано. Но той беше показан от служебното държавно управление едвам на 15 октомври, както се оповестява, поради компликации при съгласуването на датите за последователното прекъсване на потреблението на въглища. Българските законодатели неотдавна се събраха за първата сесия на Народното събрание, откакто новосформирана антикорупционна партия стана неочакван победител на изборите, само че новото държавно управление, което би трябвало да разиска проекта си с Брюксел, към момента не е формирано.

В случаите с Полша и Унгария публично се водят договаряния " в отговор на критериите " и съгласно Европейската комисия " разговорът е непрекъснат ", само че мнозина подозират, че повода за забавянето са проблеми, свързани със спазването на върховенството на закона. Одобрението би трябвало да пристигна от Европейската комисия, само че изпълнителният орган на Европейски Съюз е подложен на напън от страна на Европейския парламент. Всяка политическа група в Парламента, като се изключи Групата за еднаквост и народна власт (ИД) и Групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР), в която членува полското държавно управление, приканва да не се утвърждава полският проект за възобновяване.

" Правителство, което отхвърля върховенството на правото на Европейски Съюз и нарушава правилата на правовата страна, не може да бъде считано за почтено да извърши уговорките и отговорностите по нашите правни принадлежности, а това включва и съответните критерии за оценка на националните проекти за възобновяване и резистентност ", пишат групите в писмо, адресирано до Фон дер Лайен.

В същото време най-висшият съд на Европейски Съюз наложи на Варшава санкция от 1 млн. евро на ден за това, че не е изпълнила летните си разпоредби за унищожаване на правосъдната дисциплинарна камара, която съгласно критиците заплашва независимостта на правосъдната власт. Унгария, въпреки това, изиска 7,2 милиарда евро безплатни средства от Фонда за възобновяване на Европейски Съюз, като разговорът за утвърждението им към момента продължава. В този случай Европейската комисия желае повече старания за битка с корупцията и би желала да види система за наблюдаване против " спорове на ползи, корупция и измами и за отбягване на двойното финансиране ". Натиск върху унгарското държавно управление се оказва и по отношение на неотдавна утвърдено законодателство, което се преглежда като дискриминационно по отношение на половите малцинства.

Договорен от Европейския съвет през юли предходната година, общият размер на Фонда NextGenerationEU е на стойност 750 милиарда евро и ще действа в интервала 2021-2023 година

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР