Испания реши да изисква от всички пътници от страни с

...
Испания реши да изисква от всички пътници от страни с
Коментари Харесай

Идващите от страни в червено ще влизат в Испания само с отрицателен PCR

Испания реши да изисква от всички пасажери от страни с висок риск на разпространяване на болестта да показват при влизането си на испанска територия негативен PCR тест, изработен до 72 часа преди този момент, предадоха международните организации. Високорискови са страните, оцветени в алено на.

Изискването влиза в действие от 23 ноември.

PCR пробата ще се изисква освен на летищата, а и на пристанищата и сухопътните граници, разгласи министърът на опазването на здравето Салвадор Ила. Тестът би трябвало да бъде изработен в акредитирана лаборатория. Съществува и вид влизащият в страната да се подложи на тест за антиген на летището, само че в случай че е позитивен, няма да бъде позволен.

Испания ще прибегне до критериите на Европейски Съюз, с цел да дефинира кои страни са високорискови, разясни здравното министерство на страната. Основният референтен индикатор ще бъде броят на инфектираните на 100 000 поданици за последните 14 дни.

Съгласно системата в Европейски Съюз високорискови са страните със 150 и повече случая на болест на 100 000 души за последните 14 дни. Взима се също поради и процентът на позитивните проби по отношение на общия брой на осъществените тестванията и в случай че той надвишава 4 %, страната също е високорискова.

Всяка седмица Европейският център за профилактика и надзор на болесттите разгласява карта на която разделя европейските страни на три цвята: зелен, оранжев и червен, според от това дали тези прагове са надвишени. Както изясни министър Ила, PCR пробата ще бъде нужен за пасажери от страни в алено.

В всички страни в Европа са в алено като се изключи Норвегия и Финландия и някои елементи на Гърция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР