Испания променя стратегията. Въпреки рекордния брой инфекции с Омикрон, испанското

...
Испания променя стратегията. Въпреки рекордния брой инфекции с Омикрон, испанското
Коментари Харесай

Испания смята да приравни COVID-19 с обикновен сезонен грип

Испания трансформира тактиката. Въпреки рекордния брой инфекции с Омикрон, испанското държавно управление счита да третира пандемията от ковид като сезонен грип. В Мадрид няма съвсем никакви ограничавания. Какви са рисковете?

Броят на инфектираните с ковид в Испания в границите на 14 дни доближи рекордни стойности – за това всеки ден се приказва по тамошната телевизия. Водещият на утринната стратегия изяснява, че в този момент държавното управление обмисля нова тактика: Ковид-19 да се приравни със сезонните грипове, които се появяват всяка година.

Важно е обаче опазването на здравето и стопанската система да се приведат в благозвучие, сподели министър председателят Педро Санчес. Той се аргументира с това, че при последната вълна от пандемията смъртните случаи са доста по-малко: единствено 1% спрямо 13-те % при предходните талази.

Рискован ход?

Санчес изяснява, че би трябвало да бъде готова промяна на тактиката. Но мнозина специалисти в Испания считат, че подобен ход би бил прекомерно опасен. В девет от общо 17 самостоятелни района интензивните отделения към този момент са натоварени оттатък лимита на опциите си, тъй като повече от 1/4 от леглата са заети от пациенти с Ковид.

Новозаразените с Омикрон са толкоз доста, че пораства и броят на тежките случаи и интензивните отделения към този момент се препълват, споделя експертът по интензивна медицина Хосе Гереро. Болниците са претрупани даже отвън интензивните отделения, доста отсрочени интервенции към този момент бяха дефинитивно анулирани.

Вирусоложката Маргарита дел Вал счита, че концепцията да се приравни Ковид-19 с елементарните грипове се постанова прекомерно прибързано. Вълната надалеч още не е отшумяла, а пикът на смъртните случаи може да се чака едвам след 3 седмици, счита тя.

И други специалисти мислят като нея: приравняването на Ковид-19 с грип съществено би подценило заплахата от болестта. Пациентите, които сега влизат в интензивното с двустранна бронхопневмония в следствие от болест с Омикрон, са също толкоз в неприятно положение, колкото и аналогичните случаи при предходните талази, споделя Гереро.

В Мадрид няма съвсем никакви ограничавания

Отделните самостоятелни райони реагират по друг метод на покачването на новите болести. В Каталуния още веднъж беше въведен вечерен час, в Астурия затвориха всички заведения на закрито, в някои райони за избрани действия се изисква зелен документ.

В столицата Мадрид обаче като че ли няма никакви ограничавания във всекидневния живот – в случай че изключим задължението да се носят маски. Така че в този многомилионен град приравняването на Ковид-19 с елементарния грип наподобява към този момент факт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР