Испания преминава към 4-дневна работна седмица. За целта министерството на

...
Испания преминава към 4-дневна работна седмица. За целта министерството на
Коментари Харесай

Испания преминава към 4-дневна работна седмица

Испания минава към 4-дневна работна седмица. За задачата министерството на индустрията, търговията и туризма в страната ще отпусне до 150 000 евро на дребни и междинни предприятия, които вкарат по-малкото работни дни, без обаче да понижават заплатите на чиновниците, оповестява RTVE.

Очаква се пилотният план да бъде показан през идващите дни. Предприятията ще би трябвало да съкратят работната седмица на чиновниците си с най-малко 10% и да се придържат към този проект най-малко две години. Очаква се самодейността да обхване сред 60 и 70 дребни и междинни предприятия.

Властите в Португалия също оповестиха преди време проектите си да опитват с въвеждането на 4-дневна работна седмица както в обществения, по този начин и в частния бранш. Но държавното управление няма да субсидира предприятията, участващи в пилотния план, за приемане на справедлива оценка.

За по-къса работна седмица се споразумяха също по този начин асоциациите на работодателите и държавното управление на Белгия.

С решение на държавното управление оптималният работен ден се усилва от 8 на 10 часа, а с позволение на профсъюзите всеки служащ или чиновник ще има опция да избере подобаващия за него темп на работа - 5 дни по 8 часа или 4 дни по 10 часа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР