Испания остави проблемите настрана в стремежа си към славата на Световното първенство за жени

...
Грозен бунт на играчите в подготовката за Световното първенство за
Коментари Харесай

Грозен бунт на играчите в подготовката за Световното първенство за жени заплашваше да провали кампанията на Испания, но Ла Роха се радваше на голям успех в турнира, въпреки голямо сътресение в тяхната настройка.

През октомври 15 играчи, известни като „Las 15“, писаха до Кралската испанска футболна федерация (RFEF), изисквайки промени в състава на националния отбор и се направиха недостъпни за избор, насочвайки по-голямата част от оплакванията си към треньора Хорхе Вилда.

Играчите отрекоха да призовават за уволнението на Вилда, като казаха, че искат само подобрения в условията на работа, тъй като събитията с националния отбор са повлияли на емоционалното и физическото им здраве. Но федерацията твърдеше друго и подкрепи Вилда.

Докато посочи отбора си за Световното първенство, Вилда включи само трима от тези бунтовници – Мариона Калдентей, Она Батле и Айтана Бонмати – тъй като други високопоставени играчи като Патри Гиджаро от Барселона, Мапи Леон и Сандра Панос бяха пропуснати.

Испания с нов облик се насочи към Световното първенство под натиск, но се приспособи бързо, регистрирайки удобни победи над Коста Рика и Замбия. Тяхното най-голямо предизвикателство дойде в третия мач срещу Япония, когато бяха надиграни при поражение с 4-0 и не успяха да реализират шансовете си въпреки доминиращото притежание.

Испания обаче се върна със стил с победа с 5-1 срещу Швейцария на 1/8-финалите и победа с 2-1 на четвъртфиналите над финалистите от 2019 г. Холандия след продължения, запазвайки си място на полуфиналите за първи път.

Последните четири срещи с Швеция ги очакват в Оукланд във вторник, тъй като отборът на Вилда се стреми към важно постижение. Но как са успели да направят това?

„Испания има един от най-добрите отбори, които някога е имала в историята си“, каза Лая Сервело Хереро, която отразява испанския футбол за The Athletic, пред Al Jazeera.

„Те имат страхотни индивидуални играчи, които са най-добрите на своите позиции в момента. Такъв е случаят с Bonmati, Batlle и Irene Paredes. … Освен това основните играчи на националния отбор играят в един отбор – шампионът на Шампионската лига Барселона. По-лесно е да вземеш скелета на един печеливш отбор и да го прехвърлиш в националния отбор. Това ви дава повече гаранции.“

Авторът на свободна практика Беа Редондо каза, че докато Испания, която е на шесто място в световната ранглиста на ФИФА преди Световното първенство, се е справила добре, за да стигне до полуфиналите, те все още не са се сблъсквали с опозиция от по-висок ранг.

„Това, което Испания показа, е огромна решителност и подобрение във фазите на елиминациите“, добави Редондо. „Те също показаха способност да загърбят различията си като група и да се съсредоточат върху предстоящата цел.“


Бунт на играча

Говорейки пред медиите преди полуфинала, Вилда, който е треньор на отбора от 2015 г., приписа заслугите на испанската федерация за подкрепата на играчите по време на техния бунт миналата година, като каза, че без подкрепата на президента Луис Рубиалес отборът ще не са успели досега.

Вилда каза, че няма пукнатини в отбора, но остава да се види дали бунтът на играчите наистина е приключил.

„По това време [миналата година] RFEF не залагаше достатъчно на своя женски отбор,“ каза Ереро. „Играчите [се оплакаха от] много пътуване с автобус без предизвестие и, в случая с Вилда по-специално, те се оплакаха от лоша подготовка.

„Те се оплакаха, че не гледат видеоклипове, анализиращи предстоящите им опоненти, недостатъчни тренировки и липса на професионализъм.“

Въпреки липсата на няколко играчи поради бунта, Испания се очертава като претендент за титлата с полузащитника Бонмати, младото крило Салма Паралуело и защитника Батле, които играят ключова роля в тяхната кампания.

Писателят на женския футбол Ричард Лавърти каза, че дълбочината на таланта е помогнала на Испания.

„Те имаха наистина добри резултати в края на миналата година и през тази година, побеждавайки отбори като САЩ, което им осигури достатъчно добро класиране във ФИФА, за да бъдат поставени отбори за жребия за Световната купа“, каза Лавърти.

>

„Беше интересно да го наблюдавам как се развива. Имаше истории през последните 12 месеца за разделение между играчи от различни клубове, които сега играят заедно в отбора на Испания и все още има разделение между Вилда и определени играчи, но изглежда, че успяват да постигнат резултатите, от които се нуждаят.“

Бонмати, водещ претендент за спечелване на Златната топка тази година, беше отличен играч за Испания с три гола и две асистенции, докато Батле и Джени Хермосо също показаха силни резултати, особено в елиминациите.< /p>

„Бонмати е най-добрият играч в отбора в момента. Тя задава темпото на отбора и когато тя е в най-добрата си форма, отборът е в най-добрата си форма,” каза Ереро.

„След това има Паралуело, който само на 19 години е един от най-добрите досега и беше ключов за напредъка на Испания към полуфиналите с този страхотен гол след спринт срещу Холандия.

„А Батъл е най-добрият десен бек в Европа и има гъвкавостта да играе и от двете страни като Салма. Това е нещо, което я прави съществена за Вилда.“

Дефанзивният халф Тереза ​​Абелейра също изигра отлична роля като опорен полузащитник, според Лавърти.

„Не можете да печелите турнири само с атакуващи играчи. Нуждаете се от много, много добър дефанзивен полузащитник, а Тереза ​​беше фантастична“, каза той.

Испания обикновено доминира притежанието на топката, но често те са виновни, че не успяват да реализират шансове – нещо, което им коства играта, когато загубиха от Англия на четвъртфиналите на Евро за жени миналата година, въпреки че поведеха.

Ако Испания иска да победи номер три в света Швеция и да стигне до финала, отборът на Вилда ще трябва да се съсредоточи върху клиничното завършване.

„С играта си на притежание те влизат в някои много добри зони, но са разточителни или не поемат удара“, обясни Лавърти.

Слабостите в защита също могат да бъдат проблем за Испания, която се бори да намери заместник на Леон.

„Ролята на Леон беше по-трудна за заместване и отборът не показа силата, с която бяхме свикнали в защита, когато тя беше партньор на Паредес в центъра на защитата“, обясни Редондо.

„Ивана Андрес, Росио Галвес и Лая Кодина споделяха тази роля през последните няколко мача, но никой от тях не успя да осигури чувството за сигурност, което Паредес и Леон носят заедно за Барселона.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР