Испания и Обединеното кралство преговарят за подписването на споразумение в

...
Испания и Обединеното кралство преговарят за подписването на споразумение в
Коментари Харесай

Испания и Великобритания преговарят по споразумение за военно сътрудничество

Испания и Обединеното кралство договарят за подписването на съглашение в региона на сигурността и защитата като съществена част от новия стадий на съдействие сред двете страни след Брекзит, оповестява националният всекидневник El Pais.

Споразумението, съгласно дипломатически източници от Мадрид, ще включва ангажимент за битката против джихадизма, киберзащитата и взаимните военни задачи, само че също по този начин и „ ограничения за доверие “ по отношение на английската база Гибралтар, която е източник на непрекъснати търкания сред двете страни.

Обединеното кралство, дружно с Франция, е главната европейска военна мощ, притежаваща личен нуклеарен боеприпас и място в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. С решението на Лондон за излизане от структурите на Общността оставя поле за необятно съдействие с обособени страни.

Към сегашния миг военното съдействие с Лондон е лимитирано до рамките на НАТО, към което принадлежат и двете страни. В двустранната област военните съглашения с Лондон са извънредно редки: продан на писма от 1985 година за съдействие в региона на отбранителните материали и съоръжение, и съглашение от 2015 година за продан на класифицирана информация. 

Реалността обаче надалеч надвишава тази правна рамка: английската компания BAE Systems е основен сътрудник за изстребителите Euroghter, най-голямата оръжейна стратегия, в която Испания взе участие. 

Целта е да се подпише амбициозно съглашение, което обгръща всички области на съдействие в региона на защитата: битката против джихадизма, киберзащитата или провеждането на взаимни военни задачи. Освен това посредством документа ще се открият „ ограничения на доверие “ сред Мадрид и Лондон във връзка с английската база в Гибралтар, обобщават от редакцията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР