Испания и Дания твърдо изразиха несъгласието си с включването на

...
Испания и Дания твърдо изразиха несъгласието си с включването на
Коментари Харесай

Испания и Дания против зеления етикет на ЕС за газа и атома

Испания и Дания твърдо показаха несъгласието си с включването на газа и атомната сила в " зелените " сили на Европейски Съюз, съобщи Франс прес.

На взаимна конференция с датската министър-председателка Мете Фредериксен нощес в Мадрид испанският министър председател социалист Педро Санчес акцентира, че сред двете страни има еднообразно виждане по въпроса.

По думите му, съгласно Дания и Испания включването на газа и атомната сила към възобновимите сили изпраща неправилно обръщение към вложителите и обществото като цяло.

В Европейски Съюз Австрия и Люксембург към този момент оповестиха, че се опълчват на проекта на Европейската комисия (известен като зелена таксономия), показан в края на декември. Проектът планува класирането като " устойчиви " на вложения в атомни и газови централи, с цел да се улесни финансирането на действия, допринасящи за понижаване на парниковите газове.

Германия също се опълчва на слагането на " зелен " етикет на атомната сила, само че е на мнение, че природният газ, въпреки и " нестабилен в дълготраен проект ", може да се окаже нужен за обезпечаване на прехода, позволявайки бързо излизане от въглищната сила, по-специално в Централна Европа, в комбиниране с разрастването на възобновимите източници.

Санчес и Фредериксен са на мнение, че решенията по таксономията би трябвало да имат строго научна основа, се споделя в официално съобщение на испанското държавно управление. В документа се прецизира, че тази позиция се споделя и от Австрия и Люксембург, съобщи Българска телеграфна агенция.

След разбор на забележките на 27-те страни членки Европейската комисия би трябвало да разгласява в неизяснен период окончателния текст за таксономията, който ще се счита за финален четири месеца по-късно, в случай че не бъде отритнат с нормално болшинство от Европейския парламент и с квалифицирано болшинство от 20 страни членки.

Малко евентуално е да бъде достигнато такова болшинство, защото десетина страни, измежду които Франция, поддържат включването на атомната сила в листата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР