Испания е пред криза заради недостига на шофьори на камиони.

...
Испания е пред криза заради недостига на шофьори на камиони.
Коментари Харесай

Остър недостиг на шофьори на камиони в Испания

Испания е пред рецесия поради дефицита на водачи на камиони. Ако не се вземат незабавно ограничения, които да привлекат младежи на работа, от сектора се притесняват, че през идващите 3 години вакантните места ще бъдат повече от 15 000.

Средната възраст на водачите на камиони в Испания е над 40 години. Много от тях са наследили специалността от бащите си, само че в този момент младите изрично отхвърлят да работят това. Причината са ниското възнаграждение и изискванията на труд.

„ В последна сметка следим мощна конкуренция сред транспортните компании, които си крадат водачите, с цел да могат да продължат да работя. Проблемът съществува от години, само че в този момент е извънредно остър “, споделя Хосе Мария Кихано, общоприет секретар на Испанската конфедерация на товарния превоз.

По техни данни в Европа в този момент са нужни 400 000 водачи, с цел да покрият актуалните потребности на компаниите-работодатели, само че такива все по-трудно се набират. Според самите водачи главният проблем даже не е в заплатите, а в изискванията на работа, които те държат по 20 дни надалеч от фамилията. Затова и транспортния бранш е един от дребното, към момента не са феминизирани. Едва един на всеки 6 камиони в страната се ръководи от жена.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР