Испания е постигнала споразумение с ЕС за Гибралтар, което открива

...
Испания е постигнала споразумение с ЕС за Гибралтар, което открива
Коментари Харесай

ЕС се договори с Мадрид и Лондон за Гибралтар

Испания е постигнала съглашение с Европейски Съюз за Гибралтар, което открива пътя плануванаъа за на следващия ден среща на върха на Евросъюза в Брюксел да се състои. Тя би трябвало да утвърди съглашението за Брекзит, контрактувано от държавното управление на английския министър председател Тереза Мей, заяви дипломатически източник в Брюксел, представен от Reuters.

" Преговорите продължиха през нощта с Испания и с Англия. В преди малко извършен телефонен диалог ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск и испанският министър председател Педро Санчес реализираха съглашение за Гибралтар. Срещата на върха ще се състои ", сподели източникът.

Междувременно английското държавно управление оповести писмо от английския дипломат в Европейски Съюз Тим Бароу до секретариата на Туск, в което се показва, че Англия няма да изхожда от презумпцията, че възможен предстоящ търговски контракт сред нея и Европейски Съюз ще се отнася и за Гибралтар.

От Мадрид пък бе обявено, че в околните часове испанският министър председател Педро Санчес ще направи изказване, в което ще изложи постигнатото съглашение. Той заплаши, че няма да отиде в Брюксел и надлежно няма да поддържа съглашението за Брекзит, в случай че Лондон не удостовери, че бъдещето на анклава ще се взема решение в диалози сред Англия и Испания.

Мнозина осведомени в Брюксел считат, че този ход на Санчес е бил предопределен основно за вътрешнополитически цели - той е изправен идната седмица пред районни избори в Андалусия - южната провинция, към която съгласно испанците принадлежи противоречивият анклав, който от 300 година съставлява английска военноморска база.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР