Исландия е земя на вулкани. Никъде това не е по-очевидно,

...
Исландия е земя на вулкани. Никъде това не е по-очевидно,
Коментари Харесай

Удивителната „скала слон” – морско чудовище или скулптура на Майката природа

Исландия е земя на вулкани. Никъде това не е по-очевидно, в сравнение с Уестманските острови - архипелаг край южното крайбрежие на Исландия. Векове на вулканични изригвания са образували морски скали, които наподобяват като в приказка. Сред всички тези привличащи вниманието формирания се откроява едно: част от завършения от вулкан бряг на Хеймей (Home Island) наподобява тъкмо като глава на огромен слон, потопил хобота си във водата, споделя уеб сайтът www.mnn.com.
 
Скалата толкоз наподобява на слон, че някои хора считат, че е била завършена от човешка ръка. Това обаче не е по този начин. Реалистичният тип на слон се дължи най-малко частично на обстоятелството, че скалата се състои от базалтова канара. Скалата придава на фигурата „ кожа ” , която наподобява набръчкана и сивкава, тъкмо като на същински слон.
 
Вулканично минало

Най-разпространената догадка е, че слонът и други скални формирания на Хеймей са пристигнали от вулкана Елдфел , който е изригвал неведнъж и продължава да е деен в актуалната ера. През 1973 година едно изригване нанася обилни вреди на острова, а пристанищната зона е избавена посредством комплицирана охлаждаща интервенция, която втвърдява настъпващата лава с океанска вода, преди да стигне до брега.
 
Хеймей е най-голямото парче земя от Уестманските острови , както и единственият остров във веригата с непрекъснато население. Разполага с летище и едно от най-известните голф стадиони в Исландия. Драматичните пейзажи и лесният достъп (островът е единствено на четири морски благи от континента и е елементарно наличен посредством ферибот) го вършат известна дестинация за туристите.
 
4000 души, доста китове и милиони забавни птици
 Митичното морско страшилище Ктулху има пипала на лицето си. Фентъзи писателят Хауърд Лъвкрафт го разказва в къси истории през 20-те години на предишния векiStock/Getty Images-->
Въпреки огромната аналогия със слон, някои хора в действителност виждат нещо друго, когато гледат скалното образувание. Те виждат митичния воин Ктулху (Cthulhu) – морско страшилище с пипала на лицето си като калмар или октопод. Фентъзи писателят Хауърд Лъвкрафт разказва този звяр в къси истории за списания през 20-те години. Независимо дали виждате дебелокожо животно или измислено страшилище, реалистичният образ на тази скална групировка я отличава измежду другите статуи на Майката Природа на Уестманските острови.
 
Въпреки че скалата в действителност притегля любопитни гости, тя е една от многото атракции на Хеймей . Може да видите косатки във водата. Кейко – косатката, която взе участие във известния авантюристичен филм от 1990 година „ Волният Уили ”, в действителност е пусната във водите към Хеймей, само че за жалост не съумява да се приспособява и в последна сметка трябвало да бъде преместена. Обиколки, минаващи около скалата на слон, включват крайбрежните води, в търсене на морски бозайници като делфини, косатки и други типове китове.
 
Най-голяма рекламация за популярност на Хеймей в действителност не са нито китовете, нито слонът. Островът е дом на 4000 души и по време на летния миграционен сезон – на милиони тъпоклюни кайри (puffins). Тези птици с техните цветни глави, наподобяващи анимационни облици, се трансформират в годишен фестивал и през лятото са фокус за посетителите.
 Тъпоклюните кайри с техните цветни глави наподобяват пък на анимационни образиiStock/Getty Images
Някои островитяни към момента ловуват кайри по крайбрежните скали, до момента в който други избавят птиците от най-големия град на острова. Кайрите се объркват от светлините в обитаемото място, мислейки ги за отражение в океана. Вместо да ги прибавят в менюто си, младите локални поданици хващат изгубените птици и ги пускат назад в морето. Детският създател Брус Макмилън написа книга, наречена „ Нощите на морските птици пъфлинги “ (Nights of the Pufflings, бел. ред.: Pufflings – baby puffins), която чества „ хващането и освобождението “ на птиците.
 
Друго известно развлечение за туристите включва походите до вулкана Елдфел . Върхът е на малко над 600 фута (182.88 метра) над морското ниво, тъй че планината е налична за всеки екскурзиант . Островът има добре маркирани пътеки и даже можете да прекосите поле от лава, което е покрило къщи през 1973 година (жителите тогава избягали). Местните поданици са маркирали мястото по този начин, че посетителите да знаят, че се разхождат по бивше населено място.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР