Средни географски координати 78°54′ сев. шир. и 18°01′ изт. дълж.

...
Средни географски координати 78°54′ сев. шир. и 18°01′ изт. дълж.
Коментари Харесай

Лято в Свалбард: Незабравими преживявания от Шпицберген

Средни географски координати 78°54′ сев. простор. и 18°01′ изт. дълж. Средна температура от -12 до +5 °C. Най-северната част на Норвегия. Там, където слънцето не залязва. Или най-малко в продължение на няколко месеца – от края на април до края на август.
 iStock/Getty Images
Мястото, където сигурно ще прекарате най-ексцентричното лято в живота си.

Вместо морски бряг със дребен жълт пясък, топла солена вода и палми, там ще ви посрещнат планини, каньони, равнини, лагуни и тундра. И много забавни неща за правене. Например:

Възможността да се порадвате от близко на няколко полярни мечки.
 iStock/Getty Images
Да, точно това е мястото, което може да се назова техен дом. Защото популацията на полярната мечка в Свалбард и околното Баренцово море е по-висока от човешката.-->

„ Кралете на Арктика “ могат да бъдат видяни, както от круизен транспортен съд, по този начин и в случай че изследвате покрайнината пешком.

Или с каяк. През ледниците. Следващото премеждие, в което може да се впуснете там, на север.
 iStock/Getty Images
А до момента в който гребете в ледените води, вероятността за незабравими гледки с кино стойност е голяма – „ отелване “ на хладилник или някой и различен айсберг, да вземем за пример. Шумно трополене и големи талази – част от екшън сцената.
 iStock/Getty Images

Междувременно някъде из ледената пустота може да забележите още арктически лисици и елени, тюлени, китове, някой и различен морж . И още куп забавни създания, които ви шпионират, до момента в който вие си мислете, че дебнете тях.
 iStock/Getty Images
И някъде там, в края на несвършващия ден или първоначално му, архипелагът се къпе в интензивна, червеникава светлина, която би трябвало да се види, с цел да се повярва, че съществува такова място.

Неслучайно той е прочут като „ земята на полунощното слънце “ – мястото, където слънцето не залязва, а остава малко под хоризонта. И цялата нощ е в полуздрач.
 iStock/Getty Images
А хората там. Те са не по-малко разнообразни от всичко останало – извънредно изобретателни, поради нуждата да оцеляват в не изключително приветливия климат толкоз на север.

Листът със забележителности в архипелага също не е изключително къс. От изоставени проучвателен станции, през постройката на най-северната поща в света, Ню Олесун  (Ny-Alesund) - скромното населено място на интернационалните откриватели в Свалбард и някогашен миньорски град, бюстът на норвежкия полярен откривател  Роалд Амундсен.
 iStock/Getty Images
„ Амундсен — последният викинг “, както го назовава Едуар Калик в биографичната си книга – наложително четиво преди арктическата ви експедиция, апропо.

Всичко там е друго. Климатът, хората, духът. Със сигурност и лятото ви ще бъде такова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР