Искаш ли сам да си изготвяш своя минипрогноза за времето?

...
Искаш ли сам да си изготвяш своя минипрогноза за времето?
Коментари Харесай

Направи си барометър

Искаш ли самичък да си изготвяш своя минипрогноза за времето? Предлагаме ти да направиш първата стъпка към това, като измайсториш барометър. Той ще ти демонстрира високо или ниско е атмосферното налягане, а ти ще решаваш да вземеш ли чадъра. На всичко от горната страна става извънредно елементарно!

От какво се нуждаеш:

  • празна железна кутия от кафе, храна за животни, консерва и т.н.;
  • по-голям балон;
  • парче ластик, задоволително дълго, че да се увие към гърлото на кутията;
  • огромна игла;
  • сламка за коктейли;
  • хартия.

Какво би трябвало да направиш:

1. Най-напред пробвай един дребен опит – надуй балона и обърни внимание, че колкото повече въздух влиза в него, толкоз по-голямо е налягането, което той упражнява на открито. Именно това налягане прави балона по-голям, когато го надуваш.

2. Следващата стъпка е да отрежеш огромно парче от балона и да го опънеш на гърлото на металната кутия. Завържи го с ластика оптимално плътно. Това е доста значимо, защото даже и най-малкото количество въздух, което може да премине, ще скапе показанията на барометъра.

3. С помощта на малко лепило залепи сламката върху парчето балон, което в този момент служи за похлупак на кутията. С още една капка от лепилото закрепи иглата в другия завършек на сламката.

4. Вземи парчето хартия и го разграфи на равни шпации с химикал, тъй че да прилича линия. Залепи новополучената канара на стената и сложи барометъра в профил, тъй че иглата да допира внезапните. По този метод тя ще регистрира измененията във времето и ще се движи надолу и нагоре според от атмосферното налягане.

Може да поставиш барометъра и вътре, само че на открито ще действа по-добре. За да отчиташ измененията, би трябвало да правиш по няколко замервания дневно в продължение на седмица. Успоредно с това наблюдавай общоприетата прогноза за времето, с цел да направиш съпоставения.

Как работи?

Когато въздушното налягане се усили, то упражнява по-голям напън върху балона. В резултат той отива надолу, а иглата се изкачва по скалата. Обратно, когато въздушното налягане пада, напрежението върху балона понижава и отчитаме по-ниски стойности. Пренесено върху действителните климатични феномени, ниското налягане значи дъждовно или най-малко облачно време. Когато иглата на барометъра се закове на най-долната позиция, евентуално идва същинска стихия. Високото атмосферно налягане нормално значи хубаво и умерено време.  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР