Искането за неговата екстрадиция беше уважено от българския Апелативен съд

...
Искането за неговата екстрадиция беше уважено от българския Апелативен съд
Коментари Харесай

Предадохме на Турция полковник, издирван за убийство на доце...

Искането за неговата екстрадиция беше почетено от българския Апелативен съд в Пловдив

 

Мустафа Левент Гьокташ бе търсен с алена бюлетина на Интерпол, като обвинен за присъединяване в убийството на турския публицист и интелектуалец доцент Неджип Хаблемитоглу. Той бе задържан наскоро от българската полиция в Свиленград. 

Искането за неговата екстрадиция в Турция беше почетено от българския Апелативен съд в Пловдив.

Самолетът, изхвърчал от София с Гьокташ, кацна на летище Истанбул нощес. Екипи на полицейското ръководство на летището в Истанбул взеха Гьокташ от самолета.

Той беше неотложно задържан, откакто му беше прочетена заповедта за арест.

Гьокташ ще бъде съден за закононарушенията „ съзнателно ликвидиране “ и „ участие в организация, основана за осъществяване на закононарушение “.

Левент Гьокташ е полковник от запаса. Той е основният обвинен в организирането на убийството на писателя Неджип Хаблемитоглу, който бе убит пред дома си през декември 2002 година

Дълги години убийството оставаше неразкрито макар съмненията, че е проведено от членове на групировката ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен, която съгласно турските управляващи стои зад опита за прелом през 2016 година

Едва след несполучливия пуч турските управляващи се заеха съществено с разкриването и наказване на виновниците за убийството на писателя.

 

Миналата година турски съд издаде обвинителен акт и подреди ареста на Левент Гьокташ за присъединяване в образуване на убийството на Хаблемитоглу като член на терористичната организация ФЕТО. 

 

Неджип Хаблемитоглу бе един от първите интелектуалци в Турция, който приказва за заплахата от дейностите на организацията на Фетхуллах Гюлен като мрежа, която под прикритието на религията цели завладяване на властови позиции в страната, както и за разширението на мрежата на Гюлен в чужбина, основно в Германия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР