Искането за квота за излъчване на българска музика е справедливо

...
Искането за квота за излъчване на българска музика е справедливо
Коментари Харесай

Партия МИР: Искането за квота за българска музика е справедливо и необходимо

Искането за квота за лъчение на българска музика е заслужено и належащо, тъй като музиката още от най-ранно детство има силата да влияе и образува бъдещото развиване на индивида, както и неговия морал и държание в обществото. Това се споделя в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).

Според партия МИР редица европейски страни имат въведени разнообразни механизми за наложителни квоти за национална музика изпълнена на роден език, като процентите варират от 25% за частните радиостанции до 80% за публичните медии. Именно за това съгласно тях постигането на квота от 60% за лъчение на българска музика е реалистично и би било добреда се случи.

„ Първото изкуство, което незабавно реагира на времето в което живеем е музиката. Всички се надяваме, че с времето, ще се създват от ден на ден музикални творби с нужната музикално художествена стойност. Основната опозиция идва от представителните организации на частните радиостанции и медии. В европейските страни (над 20), които имат квоти за национална музика на роден език и в частните търговски медии е потвърдено, че приходите на медиите от реклама не понижават. Опазването на музикалното културно завещание и неговото развиване в ерата на мултикултурните взаимоотношения и трендове е от първостепенно значение. Чрез музиката може да се образува освен едно общество само че и цели страни “, сподели зам.-председателят на партия МИР Емил Димитров-син.

Той акцентира, че Франция, която е родината на актуалната народна власт през 1994 година вкарва закон за 40% френско-езична музика и 20% за нови реализатори.

„ Основната причина за приемането на този закон е опазване на националното музикално- културно завещание, неговото развиване и противопоставяне на нахлуването на англоезичната музикална стилистика и просвета. Запазването и развиването на българската музика и родния ни език, с изключение на, че пази културната ни еднаквост, пази и подкрепя развиването и съществуванието на артисти-изпълнители, създатели, продуценти, поети и всички други, които са ангажирани в божествния развой на основаване на музика “, съобщи още сина на именития български музикант Емил Димитров.

Според партия МИР самата квота би трябвало да бъде разграничена процентно на настоящи концертиращи одобрени имена, нови прохождащи актьори и златен фонд, тъй като по-този метод всички във времето, които са създавали или основават музика ще имат задоволство за своя труд и принос.

„ Това ще докара до основаването на доста повече качествена музика, която да пребъде, публиката е единственият съдник на изкуството. Нека не изпадаме в обстановката да слушаме българска музика единствено в нощни заведения. Процеса по основаване на музика, продуцирането и записването и, е дълъг, сложен и безценен, и когато нямаш опция за реализация, то този развой се обесмисля. В редица частни медии – която са получили лиценз, като „ политемтични “ отсъства българска музика на роден език. Когато се трансформира качеството и посланията на музиката, се трансформират незабелязано и фондаменталните основи на обществото “, съобщи още Емил Димитров-син.

От партия МИР приканиха да се резервира многообразието на българската културата и да се вкара квота за наложително лъчение на музика на български език, уравновесена по правилото Минало/Настояще/Бъдеще, която да обгръща и частните радиостанции и малките екрани.

„ Именно за това партия МИР предлага квота 60% за публичните медии и 25% за частните. Нека не залагаме на „ Хазарт “ културата си и по-късно да „ гоним Михаля “. А, некадърниците, те сами отпадат с времето “, прикани Емил Димитров-син.

 

*платена публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР