Искането на държавата да придобие Топлофикация - София има резон

...
Искането на държавата да придобие Топлофикация - София има резон
Коментари Харесай

Иван Таков: Искането на държавата да придобие "Топлофикация" има резон само срещу ясни гаранции за софиянци

Искането на страната да придобие " Топлофикация - София " има аргумент единствено при ясни и безапелационни гаранции за софиянци. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в Столичния общински съвет Иван Таков. Той разяснява тематиката във връзка почналите диалози сред Столична община и Министерство на енергетиката за това " Топлофикация " да стане държавно сдружение. Предложението е на служебния министър на енергетиката Росен Христов. Според него по този метод ще бъде спряно систематичното струпване на задължения. Задълженията на " Топлофикация " главно към Български енергиен холдинг и " Булгаргаз " сега надвишават 1,3 милиарда лв., а до края на годината може да бъдат насъбрани още над 500 милиона, в случай че се запазят високите цени на газа.

" Основната виновност за настоящето положение на сдружението носят персонално кметът Фандъкова и ръководещите Столична община от ГЕРБ с техните присъдружни партии през последните 15 години, разяснява Иван Таков. - Това е безспорен факт, който не би трябвало да подценяваме. Свидетели сме на цялата история на прогресивно натрупалите се отговорности през годините. И всичко това поради съпротивата на ръководещите от ГЕРБ " Топлофикация " да бъде осъвременена. Към това би трябвало да прибавим и недоброто ръководство на " Топлофикация " през годините, както и неналичието на надзор от страна на ръководещите в сдружението ".

Иван Таков означи също, че спомагателен фактор за извънредно тежкото положение на общинското сдружение е и повишението на цената на газа в пъти през последната година. " Комбинацията от тези два фактора все още слага под въпрос самото битие на " Топлофикация " като общинско сдружение, разяснява още ръководителят на Българска социалистическа партия - София. - Съвсем явно е, че то не може да продължава да работи по този метод. Хубавото е, че най-сетне имаме направен и утвърден от СОС проект за рационализация на сдружението. Нашите опасения обаче са, че Столична община няма ресурса и времето, с цел да я извърши сама ".

Според Иван Таков обаче решението " Топлофикация " да стане държавна би било рационално само и единствено в случай, че страната неотменно подсигурява парното и топлата вода на столичани на търпима цена. " Необходими са ясни и безапелационни гаранции, че няма да има спиране на топлоподаването и всичките над 450 000 клиента на " Топлофикация " в София няма да бъдат сложени в риск да останат на студено, съобщи Иван Таков. - Има и още едно доста значимо изискване. Потенциален външен вложител да не си разрешава да избива инвестицията си през нарастване на сметките за парно и топла вода на столичани. Третото ни изискване е да получим неотменима гаранция от страната, че " Топлофикация " ще остане обществено сдружение. Тоест, ще бъде държавно, а няма да бъде приватизирано, продадено или концесионирано! ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР