Искане за референдум да продължи ли да функционира завода за

...
Искане за референдум да продължи ли да функционира завода за
Коментари Харесай

Протестът край Шишманци продължава

Искане за референдум да продължи ли да действа завода за боклуци край Шишманци издигнаха протестиращи от селата Шишманци, Белозем, Раковски и Стряма. Над 100 души блокираха и през днешния ден пътната права към завода с настояването той да работи при прецизно съблюдаване на ограниченията за сигурност.

Искането бе съпроводено и с гледище за прекъсване активността на завода, до момента в който трае следствието

Вчера Районната прокуратура в Пловдив разпореди на Икономическа полиция инспекция на депото за вероятно закононарушение срещу околната среда, като срокът за приключването й е един месец.

Макар ситуацията да е доста по-спокойна и към този момент да няма задимяване, хората от Шишманци и околните обитаеми места към този момент не имат вяра, че обгазяването на региона няма да се случи още веднъж, защото пожарите на сметището са факт съвсем всяка година.

Над 2300 души са подкрепили и подписката, стартирала във вторник в община Раковски, която ще бъде изпратена през днешния ден до премиера Бойко Борисов, дружно с писмо на кмета Павел Гуцаров за по-сериозни задължения от страна на страната към този сериозен екологичен проблем в региона.

Кметът на Раковски съобщи тази заран, че се причислява и към настояването за референдум за активността на завода.

В депото сега тлеят единични огнища в северната част и се чака пожарът да бъде дефинитивно загасен. Протестиращите към този момент се отдръпнаха от пътната права пред предприятието. През вчерашния ден и през нощта не е имало задимяване на региона поради пожара на сметището, горящ в понеделник, само че екипи на пожарната към момента дежурят.

По-рано събралите се на следващия митинг бяха безапелационни, че ще продължат да отстояват позицията си за по-сериозен надзор над работата на завода.

“Да се вземат някакви ограничения за този цех. Не може по този начин да продължава. Все отново тук живеем ние и нашите деца “.

“Тази нощ беше по-добре, явно към този момент е намаляло, обаче желаеме да е още по-добре и да се вземат ограничения за безвредно заличаване на отпадъците, каквито бяха обещани, а де факто се случва друго “.

“Ние желаеме чист въздух, не желаеме това бунище да бъде тук “, разясниха протестиращите.

Мобилната станция за премерване на качеството на въздуха, която през днешния ден ще остане пред кметството в Шишманци, в продължение на две денонощия отчиташе леко превишаване на стойностите на фини прахови частици. През вчерашния ден обаче бяха регистрирани 15, т.е., доста по-ниски от междинната денонощна норма, която е 50 микрограма.

Районната прокуратура разпореди през вчерашния ден на Икономическа полиция инспекция на завода за боклуци за вероятно закононарушение срещу околната среда. Срокът за приключването й е едномесечен. Хората споделят, че митингите им ще продължат и в идващите дни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР