„Искаме цялостен ремонт на пътя, и то в най-скоро време.

...
„Искаме цялостен ремонт на пътя, и то в най-скоро време.
Коментари Харесай

С гайда и плакати „Стига безПЪТие“ излязоха на протест от че...

„ Искаме повсеместен ремонт на пътя, и то в най-скоро време. На фона на безработицата това е нашето прехранване – туризма, в случай че го няма, ще бъдем гладни. Не са единствено тези пропаднали сектори, има и други евентуални сектори, има маркирани 14 сектора, които са за незабавен ремонт, а с отпуснатите пари ще създадат единствено два, по тази причина протестираме, желаеме целия път да се ремонтира! ", обявиха протестиращи от девинското село Триград на кротичък митинг през днешния ден на разклона на входа на град Девин.



Жители на Триград и от трите прилежащи села, чиито път е откъснат от 12 декември м.г. от две свлачища се събраха на протест през днешния ден като митинг, че към този момент втори месец са без достъп до обитаемоте места след бедствието. Протестиращите издигнаха плакати с надписи „ Стигна обещания - желаеме път “, „ Запазете живота и здравето на хората, желаеме бъдеще, а не обезлюдени селища “, „ Дела би трябвало, а не думи! “ и други Според тях, дейностите за решение на казуса са се забавили доста и се вземат решение на парче. С решението да се провиснал пари единствено за два сектора от пътя проблемите са решени от ден до пладне, недоволстват протестиращите. „ Очакваме изцяло решение за ремонта на пътя, защото ние не желаем поетапно да се позволява и поетапно да влизаме в Министерски съвет и Комисията по бедствия и повреди, защото в тази ситуация се касае освен за тези два сектора, а за повсеместен ремонт и проваляне на пътя след всяко наводняване, желаеме решение за повсеместен ремонт “, съобщи ръководителят на „ Сдружение бъдеще за Триград “ Нели Митева.



" В момента организираме кротичък протест, в началото смятахме да създадем жива верига на пътя Кричим - Девин, само че в отговор на взетите частични решения по нашите претенции, взехме решение да е кротичък митинга. Това, обаче, е решение ден до пладне, тъй като има направен инженерен геоложки отчет през януари т.г., който е със мнение, че пътя Тешел - Триград е напълно злепоставен и не отговоря на условията за сигурност, тъй като подпорната стена не е вкопана задоволително надълбоко и водата минава под нея и унищожава пътя. Последните 20 години 6 пъти е наводняван пътя и той последователно се разрушава. И рухване на сектори от подпорните стени е знак, че краят на този път наближава. Сега са паднали три подпорни стени, само че има още 11 сектора, които са рискови за сриване ", сподели Радост Караиванова от комитета в Триград.



На митинга дойде и кметът на община Девин Здравко Иванов. По думите му за повсеместен ремонт на пътя Тешел-Кестен ще се нужни десетки милиони левове, които са непостижими за общината и без поддръжка на страната това не би могло да се случи. „ Към този миг Междуведомствената комисия е одобрила нашето предложение и следва да бъдат обезпечени средствата от Министерски съвет. Провели сме социална поръчка за двата компрометирани сектора. Около 20 февруари изтича периода за обжалването им, по-късно има известно време за планиране и се надявам от началото на м. март да стартира ремонта на трите сектора на пътя. След бедствието възложихме геоложки отчет, които установяваха че има редица други компрометирани сектори, ще създадем всичко допустимо да се финансира и повсеместен ремонт на пътя. “, съобщи Иванов.

За ремонта на пропадналите сектори беше определен реализатор. Това е " ИСА 2000. На 9 февруари министър председателят Кирил Петков заяви, че има обезпечени средствата за ремонт на пътя до село Триград. На 10 февруари вътрешния министър Бойко Рашков заяви, че се отпускат 5 млн. лева за ремонт на пътя до Триград. Според кмета на Девин Здравко Иванов става въпрос евентуално за неточност в сумата, защото община Девин е подала изисканите от държавното управление количествено-стойностни сметки за възобновяване на вредите от бедствието в цялата община на стойност 3.8 млн. лева
Свързани вести Триград още е без път след бедствието Разширяват различен път, поради ремонта на трасето за Триград
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР