Искаме да върнем икономиката на пазарен принцип, защото според нас

...
Искаме да върнем икономиката на пазарен принцип, защото според нас
Коментари Харесай

Икономист: Цените на стоките от малката потребителска кошница са нереалистично завишени

" Искаме да върнем стопанската система на пазарен принцип, тъй като съгласно нас цените на стоките от дребната потребителска кошница са нереалистично повишени. Мерките, които предлагаме от КНСБ, целят да върнат конкуренцията, където е нарушена. Има бариери за влизане в бранша поради съществуването на дълготрайни контракти сред комерсиалните обекти и производители. Не знаем какъв брой е надценката по пътя от производителя до щанда поради логистика и реклама ". Това сподели в " Неделя 150 " на БНР Любослав Костов, основен икономист на КНСБ и шеф на Института за обществени и синдикални проучвания.

И акцентира, че няма логичност надценките да са толкоз огромни. Ако нелоялните практики се изсветлят, то целият бранш ще стане по-конкурентен, счита Костов.

КНСБ упорства за ограничения против спекулата по цялата верига на доставки.  " Търговците би трябвало малко да се засрамят! Компенсацията за бизнеса беше 8 милиарда лв. за една година, а цената на труда набъбна с към 15%. Хлябът, сиренето, краставиците нарастнаха с сред 20-30-50%. Кое толкоз като разход е поскъпнало, с цел да вдигаш крайната цената? Разходите за труд ли са поскъпнали с 40%? Или разноските за ел.енергия, в случай че цяла година са субсидирани? Трябва взаимност в държанието както на потребителите, по този начин и на производителите, и на търговците ".

По думите му покупателната дарба на всеобщия българин понижава.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР