Искаме да бъде актуализиран Националният план за готовност за грипна

...
Искаме да бъде актуализиран Националният план за готовност за грипна
Коментари Харесай

БСП настоя за нов Национален план за грипна епидемия, ГЕРБ ги призова да сложат маски

" Искаме да бъде обновен Националният проект за подготвеност за грипна зараза, с цел да има ред, предвидимост и виновни лица в държавното управление и да не се позволява суматоха и безпорядък ", това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група.

" Всеки ден излиза нова информация за случаите на инфектирани с COVID-19. С наближаването на зимата ще се усилят и грипните болести. Още от в този момент лечебните заведения стартират да изпитват затрудения. Видяхме през вчерашния ден случаите в Търговище, Гоце Делчев, Петрич ", сподели тя.

" При първия прилив на COVID- 19 не бяха готови като страна и държавно управление. Действаше се пъкъл хок. Създаде се суматоха у популацията с непремерени изявления за катафалки, трупове . Променят се решения в границите на 24 часа, което докара до безпорядък в обществото, в стопанската система, в обстановки на тапи. Сменяха се хора в националния щаб, които взаимно си противоречаха в оценките на обстановката. Това докара до още по-голям безпорядък. Държавният запас не беше квалифициран за реакция в първия миг. Не бяха предпазени лекарите, някои отказваха да влязат необезопасени в инфекциозните отделения ", акцентира Нинова, представена от " Фокус ".

По думите й по тази причина от левицата в този момент желаят в този момент всичко това да бъде избегнато и да има явен проект за деяние с грижа за хората.

" Предлагаме този проект за деяние. Това е Национален проект на Р България за подготвеност за грипна зараза, признат през 2006 година, обновен последно през 2017 година Няма никакво разумно пояснение за какво този проект не беше прибавен през март и април, но никакъв. Освен едно – държавното управление да избяга от отговорност и да разпореди отговорността на основания действен щаб, само че да не поеме политическата отговорност. Сега е време да сложим ред, да има отговорност. Предлагаме този проект да се види, тъй като в него има извънредно съществено създадени интервали, етапи и равнища на грипната зараза “, добави Нинова.

Тя обърна внимание, че в този документ има данни за лечебните заведения, типа и нужния брой медикаменти и антивирусни препарати и неспецифични средства за лекуване.

" Днес господин здравен министър, ще има запитване след мен, сътрудниците лекари от нашата парламентарна група с подписи за обсъждане и с план за решение. Народното събрание, държавното управление, да разгледаме този проект, да се актуализира и оттук насетне прецизно да го съблюдаваме. С една цел – само с грижа за хората “, обърна се социалистката към проф. Костадин Ангелов.

В отговор депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов съобщи:

" Г-н ръководител, съгласно мен е нужно да извършите забележка на сътрудниците от Българска социалистическа партия, че откакто толкоз доста са загрижени за Коронавирус обстановката, да си сложат маските. 33.2 % от тях са без маски ".

От своя страна водещият съвещанието зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов отвърна:

" Направих го един път, още един път ще го направя “.

Той показа и информация за броя на инфектираните от ковид за миналото денонощие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР