Искам да обявя първо в България моето решение да не

...
Искам да обявя първо в България моето решение да не
Коментари Харесай

Станишев: Няма да се кандидатирам за президент на ПЕС, БСП загуби доверие

„ Искам да разглася първо в България моето решение да не се кандидатирам за идващ мандат като президент на ПЕС. Причините за това са политически. Има две условия при заемането на подобен висок пост – персонален престиж и престиж на партията, която прави номинацията. Благодаря на част от членове на Народно събрание на Българска социалистическа партия, на доста структури на партията в страната, на Партията на българските социалдемократи, на всички, които през последните седмици ме търсеха с гледище да излъчат кандидатурата ми, с цел да окажат напън върху управлението на Българска социалистическа партия. Признателен съм и на други партии от европейското политическо семейство, които внимателно предлагаха да повдигнат моята номинация. За мен е недопустимо друга партия, отвън Българска социалистическа партия да ме излъчи като претендент за президент на ПЕС.

За страдание, през последните години Българска социалистическа партия загуби доверие и европейска еднаквост. Всички знаете процентите, които анализаторите отреждат на партията на идните избори. Българска социалистическа партия потегли в друга посока – към ляв консерватизъм. Започнахме да се борим с националисти и консерватори на техен терен и това има своите последствия. Казвайки, че моето решение е политическо имам поради, че политическите решения би трябвало да се основават на действителности и да имат вътрешна логичност. Няма по какъв начин партия, която подражава на Виктор Орбан, да излъчи номинация за президент на ПЕС. Има вътрешно несъгласие. Точно по тази причина не съм търсил поддръжка от управлението на Българска социалистическа партия за идващ мандат. “. 

С тази думи Сергей Станишев откри конференцията си в Българска телеграфна агенция във връзка обстановката в Европа и идния Конгрес на ПЕС на 14-ти и 15-ти октомври в Берлин.

Той е най-дългогодишният ръководител на Българска социалистическа партия (13 г.), най-дългогодишният президент на ПЕС (11 г.) и единственият ляв министър-председател с цялостен мандат в България. Избиран е 4 пъти за водач на европейските социалисти. Пред медиите Станишев уточни, че „ Българска социалистическа партия е единствената посткомунистическа партия от Централна и Източна Европа, която откакто се реформира получи доверието да има президент на ПЕС. Българин да е водач на второто по величина семейство в Европа е огромен авторитет и за България. “. 

„ Някои несъмнено ще ме упрекнат за какво върша тази конференция по време на акцията. В ПЕС има процедура по номинации и през вчерашния ден изтече срокът за нея. Освен това, няма неуместен миг за истината. Както е споделил Булгаков „ да казваш истината е леко и прелестно “. Информирал съм за решението си моя екип в ПЕС, както и основни фигури измежду европейските министър председатели и партийни водачи от нашето семейство. Щастлив съм да разглася, че през вчерашния ден вечерта дойде номинацията на някогашния шведски министър председател Стефан Льовен, с който дружно водихме битката за Европейския дирек на обществените права. Той е диалогичен, стабилен, влиятелен, сигурен съм, че ще се оправи чудесно и като мой правоприемник в ПЕС. На изборите в Швеция преди дни социалдемократите завоюваха 28% от гласовете и са една от най-авторитетните партии в нашето семейство. Закономерно е нейната кандидатура да получи поддръжка за тази позиция. “.

„ Трудно можем да вместим 11 години в една конференция. Ще направя обстоен доклад пред Конгреса на ПЕС, положителната вест е, че лявото семейство е единно и в мощна политическа позиция. Ето част от достиженията ни. Започвам с борбата против остеритета, или стягането на коланите като политика на десните, която орязваше всички обществени разноски. Това срина доста общества и разяде обществената им тъкан. Постепенно постигнахме поврат в икономическото мислене и доведохме до революционно ново равнище на интеграция – общия дълг и фонда от 806 милиарда евро (Next Generation EU) за битка с последствията от Ковид рецесията, на който се базира и ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в речта си за положението на Съюза. През 2019 година дружно с Франс Тимерманс като наш общ претендент направихме мощна акция и запазихме втората си позиция, разбивайки прогнозите за 3-то или 4-то място на изборите. Друга наша концепция – Зеленият преход да бъде обществен и обективен за всички – среща поддръжка на партии от целия политически набор. “ 

„ В годината, когато бях определен (2011 г.) имахме двама министър-председатели от 27 страни-членки. Сега имаме шестима министър-председатели, в още 6 държавни управления участваме в ръководещи обединения, а 9 комисари съставляват левицата в Европейска комисия. Това е значима институционална мощ в Европейска комисия, в Екологичен потенциал и в Европейския съвет, което ни прави незаобиколими в европейската политика. Бъдещето на Европа и на нашето политическо семейство обаче не е безоблачно. Изправени сме пред поредност от рецесии – рецесията за енергоносителите, инфлацията, риск от загуба на конкурентоспособност на европейската стопанска система, стагфлация, заплаха от загуба на работни места. Европейските жители ще чакат поддръжка от левицата. И в случай че не отговорим с съответни политики и решения ще платим висока цена на идващите евроизбори през 2024 година “

В коментар на вътрешнополитически тематики, президентът на ПЕС уточни, че в акцията не вижда акцент върху провокациите пред Европа и България, а „ всяка партия приказва сама на себе си и за себе си. Няма разговор, 2 октомври ще мине и ще би трябвало да се търсят решения по най-острите проблеми пред страната. Към момента няма национална идея и консенсус най-малко по основни въпроси. “

За край Станишев акцентира, че лявото мислене и социалистическата концепция са оптимистични по природа. „ България има потребност от огромна и мощна левица, която може да печели избори и да излъчва ръководство. Смятам, че левицата може да бъде мощна още веднъж. Тя би трябвало да бъде стабилизиращ фактор за българската политика, да дава обществени решения. Това ще бъде моя персонална идея. “. 

Линк към конференцията: https://www.bta.bg/bg/pressclub/archive/14625
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР