Искам да благодаря на приятеля на България Мило Джуканович. За

...
Искам да благодаря на приятеля на България Мило Джуканович. За
Коментари Харесай

Радев: България е готова да помага с експертиза на Черна гора за интеграцията в ЕС

Искам да благодаря на приятеля на България Мило Джуканович. За нас българите Черна гора е другарска страна, с която ни свързва вековни културни и исторически връзки, а през днешния ден споделяме общо виждане за европейската вероятност на Югоизточна Европа, която няма опция и е основен фактор за реализиране на непоклатимост, сигурност и разцвет за целия район. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с неговия черногорски сътрудник. Българският държавен глава е на публично посещаване там.

" Тук съм да потвърдя безапелационната поддръжка на България към Черна гора към нейния европейския път. Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширение на Европейски Съюз и със удовлетворение ще чакаме в скоро време да ви приветстваме като пълновръстен член на европейското семейство ", обърна се Радев към Джуканович.

България е подготвена да оказва помощ с експертиза за подсилване на институционалния потенциал на Черна гора за пълноценната интеграция в Европейски Съюз, увери българският държавен глава.

" С Джуканович споделяме убеждението, че във времена на рецесия в сигурността, енергиен потрес, растяща инфлация, чукаща на вратата продоволствена рецесия и произлизащата от нея опция за увеличение на миграционните потоци към Европейски Съюз, залогът за триумфа е единодушие, взаимност и взаимоотношение сред всички страни в района като изискване за доверието в страните от нашия район ", посочи още Радев. Той поздрави Черна гора да поеме председателството на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа.

" Въпреки интензивният политически разговор, нашите стопански връзки са надалеч от нашите упоритости и благоприятни условия. Надявам се, че допустимо най-скоро след образуването на ново държавно управление в България ще се организира петата сесия на смесената икономическа комисия точно тук в Черна гора, която да отвори нови хоризонти за икономическо взаимоотношение. Очакваме по-голяма интензивност и от Черна гора, тъй че вашата страна да стане по-видима и в България, и за българския бизнес и вложители, тъй като капацитетът, който Черна гора предлага в редица области е огромен. Ние би трябвало да работим с приоритет за свързаността, да подвигаме фокуса и вниманието на районно съдействие, тъй че подобрим въздушната и цифровата съгласуваност, да разгърнем най-важното - обменът на хора, планове, капитали, начинания. Убеден съм, че ще има доста бързо резултати в туризма, стопанската система и образованието ", съобщи още Румен Радев.

" Ще е основен триумф задълбочаването на връзките в образованието ", счита Радев.

Показахме подготвеност за доближаване на нашите две страни – страни, които са географски близко ситуирани, съобщи от своя страна Джуканович. Той подчертава върху нуждата за продан на туристи. Заедно оценихме, че е значимо да сложим фокуса на съдействие в региона на културата, сподели още черногорският президент.

Двамата държавни глави са разискали също продължаването на двустранните съвещания за по-интензивно парламентарно съдействие.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР