Искам да благодаря на организаторите на тази дискусия. Тя е

...
Искам да благодаря на организаторите на тази дискусия. Тя е
Коментари Харесай

Горанов: Няма да има ценови шок, ако влезем в еврозоната

Искам да благодаря на уредниците на тази полемика. Тя е озаглавена " Икономическа логичност против митовете ". В моето изявление желая да засегна тъкмо митовете, които се популяризират във връзка влизането ни в еврозоната.

Това сподели финансовият министър Владислав Горанов по време на полемиката " България в еврозоната. Икономическа логичност против митовете ". " Един от най-често тиражираните легенди за участието ни в еврозоната е за нарастване на цените при прекосяване от лев към евро. Скок може и да има, само че той ще е пренебрежим и няма да има ценови потрес. Вторият сериозен мит е механически. Някои настояват, че България ще загуби своя суверинитет и няма да може да водим лична парична политика. Влизането в еврозоната ще ни направи участници в паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ). Нашата съгласуваност с европейската стопанска система е такава, че ние сме директно подвластни от политиката на ЕЦБ, само че сега нямаме опция да влияем на тази политика ", разкри той, написа novini.bg.

" Третият мит е, че влизането в еврозоната ще попречи да се води рационална фискална политика. В последните години, с дребни изключения, постоянно сме водили доста прецизна фискална политика. Това го демонстрират всички отчети на ЕЦБ. Ние поддържаме съвсем на 100% най-хубавите фискални правила. Това значи, че на процедура ние имаме по-добър фиск от множеството страни в еврозоната. Влизането в еврозоната няма да заплаши и нашата конкурентноспособност. Това демонстрират всички макроикономически изследвания и проучвания. Дори по времето на рецесия приходите в България растяха. Износът ни съумя да се възвърне бързо и пръв след последната икономическа рецесия. Това също е аргумент, че конкуретноспособността няма да пострада ", сподели още Горанов.

" Има и мит, че след влизането в еврозоната се обезпечава повишаване на приходите и стопански напредък. Еврозоната не е панацея за всичко. Приемането на еврото не значи завършек на всички старания. Напротив. Не бива да сътворяваме ирационални упования и в отрицателен, и в положителен проект ", добави финансовият министър.

" Българската страна извършва всички критерии за присъединяване в еврозоната. Не би трябвало да получаваме отвод от нашите европейски сътрудници. Това би било лицемерно и би посочило двойно отнасяне на държавите-членки в Европейски Съюз ", безапелационен беше Владислав Горанов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР