Ирландия гласува за отхвърляне на предложението на правителството за промяна

...
Ирландия гласува за отхвърляне на предложението на правителството за промяна
Коментари Харесай

Ирландците отхвърлиха конституционни промени за семейството

Ирландия гласоподава за отменяне на предлагането на държавното управление за смяна на конституцията по отношение на фамилията. 67% от хората гласоподаваха срещу поправката, оповестява Belfast Telegraph.

Служителят по провеждането на референдума Бари Райън направи формалното известие малко преди 19 часа.

Избирателната интензивност на референдумите беше 44,36%, което е забележителен спад от референдума за абортите през 2018 година, когато интензивността беше 64 %.

По-рано ирландският министър председател сподели, че е ясно, че референдумите за смяна на конституцията в Ирландия са " провалени изцяло ".

Лео Варадкар сподели, че това са " два удара " против държавното управление.

Преброяването демонстрира, че е имало доста негативно гласоподаване и по двата въпроса, като някои изборни региони са дали своят вот изключително мощно против референдумите на държавното управление.

" Правителството приема резултатите и ще ги почете напълно. ", сподели Варадкар. 

Министърът на децата Родерик О " Горман сподели, че държавното управление не е съумяло да убеди обществеността в своите причини за смяна на конституцията.
 Ирландия отстранява сексистки избрания за дамите от конституцията
Ирландия отстранява сексистки избрания за дамите от конституцията

Гласуването съзнателно се организира на Международния ден на дамата

Припомняме, че по-рано тази седмица беше обявено, че  Ирландия е подготвена да гласоподава в петък подмяна на конституционните препратки по отношение на значимостта на " живота на дамата в дома ".

Докато обществената смяна в в миналото надълбоко католическата нация подтиква премахването на възбраните за аборти и еднополови бракове, конституцията съдържа уговорка, в която се споделя, че " със своя живот в дома дамата дава на страната поддръжка, без която общото богатство не може да се реализира ".

Ирландският министър председател Лео Варадкар показа гласуването, което съзнателно се организира на Международния ден на дамата, като късмет да се изтрият някои " доста старомодни, доста сексистки думи за дамите ".

Все отново някои деятели и групи за покровителство за хора с увреждания се опълчиха на предлагането на държавното управление да се размени формулировката с език, признаващ грижите в фамилиите, защото не слага по-голямо правно обвързване върху страната да поддържа тези, които дават или получават грижи.

" Мястото на дамата е там, където тя желае, и нищо по-малко не е задоволително в нашата конституция ", сподели Орла О`Конър, шеф на Националния съвет на дамите в Ирландия, до момента в който агитираше за избор с " да " в центъра на Дъблин в сряда.

Втората уговорка, която трябваше да бъде сменена, гласи, че страната " би трябвало да се стреми да подсигурява, че майките няма да бъдат задължени заради икономическа нужда да работят, с цел да подценен отговорностите си в дома ".

Всъщност до 1973 година безбрачните дами трябваше да изоставен работата си, откакто се омъжат, а омъжените дами бяха дисквалифицирани от кандидатстване за свободни работни места.

Проучванията на публичното мнение седмица преди гласуването посочваха, че евентуално болшинство ще поддържа предлагането, дружно с друго, което уголемява определението за семейство в конституцията, с цел да признае " трайни връзки ", като съжителстващи двойки и техните деца.

Въпреки това, акция с невисок профил, която наподобява не ангажира електората, рискува ниска изборна интензивност, която в предишното е нараснала каузи на хората, гласуващи за статуквото.

Анализаторите го съпоставят с референдум от 2012 година за отбрана на правата на децата, който мина с по-ниска от предстоящата интензивност, защото единствено 33% от имащите право на глас гласоподаваха.Избирателната интензивност беше съвсем два пъти по-висока от гласовете през 2015 година и 2018 година за разрешаване на еднополовите бракове и либерализиране на ограничаващите закони за абортите.

" Убеден съм, че сексисткият, нездравословен език на член 41.2 ще бъде поправен в бъдеще ", сподели професор Шиобан Мълали,, шеф на Ирландския център за човешки права в Юридическия факултет на Университета в Голуей.

" Не съм толкоз убеден обаче, че едно бъдещо държавно управление ще поправи продължаващия ни крах да се ангажираме да поддържаме публичното богатство на грижите - в фамилиите и общностите. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР