Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф няма да участва в

...
Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф няма да участва в
Коментари Харесай

Отрязаха иранския външен министър от форума в Давос

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф няма да взе участие в откриващия се на следващия ден Световен стопански конгрес в Давос, тъй като уредниците "внезапно са трансформирали програмата ".

Това съобщи през днешния ден представителят на иранското външно министерство Абас Мусави, представен от Ройтерс. Агенцията цитира негово изказване на конференция, излъчена по телевизия.

Миналата седмица Ройтерс заяви, че Зариф към този момент не е в листата на близо 3000 души, предстоящи на форума, който тази година е под наслов "Заинтересовани за резистентен и обединен свят ".

Иран остава страна в Съвместния повсеместен проект за деяние (JCPoA), по-известен като иранско нуклеарно съглашение, съобщи в понеделник представителят на външното министерство на страната Абас Мусави.

Той добави, че Европейският съюз няма законова причина да започва механизма за решение на разногласия във връзка с нуклеарната договорка, и упрекна европейските страни, участващите в съглашението, че не зачитат своята част от договорката. Според него изказванията на Европейски Съюз са неоснователни и още веднъж означи, че прибягването на Европейски Съюз до механизма за решение на разногласия няма правна стойност.

Ден по-рано ръководителят на иранския парламент Али Лариджани заплаши, че Техеран може "сериозно да преразгледа " съдействието си с Международната организация за атомна сила (МААЕ), в случай че Европейският съюз предприеме "несправедлив " метод към механизма за решение на разногласия, който е значима част от иранската нуклеарна договорка.

"Ние даваме ясно да се разбере, че в случай че по някаква причина Европа употребява "несправедливо " член 37 от нуклеарното съглашение, касаещ решаването на разногласия, тогава Иран ще вземе съществено решение във връзка с съдействието с организацията ", съобщи той.

През предходната седмица Германия, Обединеното кралство и Франция задействаха механизма за решение на разногласия, откакто Техеран съобщи, че ще спре да се придържа към множеството елементи от съглашението, датиращо от 2015 година. След това решение на трите страни членки от Европейски Съюз, подписали нуклеарното съглашение, Иран упрекна съюза, че е стартира тази процедура по договорката JCPOA единствено с цел да избегне налагане на цени от Съединени американски щати.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР