Иранският президент Ебрахим Раиси приветства поканата от краля на Саудитска

...
Иранският президент Ебрахим Раиси приветства поканата от краля на Саудитска
Коментари Харесай

Президентът на Иран ще посети Саудитска Арабия

Иранският президент Ебрахим Раиси приветства поканата от краля на Саудитска Арабия Салман да посети кралството след споразумението за помирение между двете страни, оповестява " Франс прес ".

" В писмо до президента Раиси кралят на Саудитска Арабия приветства съглашението сред двете приятелски страни и го предложения в Рияд ", написа в Туитър заместник-началникът на кабинета на Раиси - Мохамед Джамшиди, и добави, че Раиси е приветствал поканата.

Двамата районни водачи реализираха съглашение с посредничеството на Китай за възобновяване на връзките седем години след тяхното спиране.

Рияд прекрати връзките си, откакто ирански протестиращи нападнаха саудитски дипломатически задачи през 2016 година след изтезанието на саудитския свещеник Нимр ал-Нимр. Това бе единствено една от поредност конфликтни обстановки сред двете страни, които са дългогодишни районни противници.

Очаква се съглашението да накара Иран с преобладаващо шиитско население и главно сунитската мюсюлманска Саудитска Арабия да отворят още веднъж своите посолства и задачи до два месеца и да стартират използването на съглашения за сигурност и икономическо съдействие, подписани преди повече от 20 години.

Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан съобщи, че двете страни са се съгласили да проведат среща сред своите висши дипломати.

Той добави, че са предложени три места за договарянията, без обаче да посочи кои.

Размразяването на връзките сред Саудитска Арабия - най-големият експортьор на нефт в света, и Иран, който е в мощно несъгласие със западните държавни управления поради нуклеарната си активност, има капацитета да промени връзките в района.

Иран и Саудитска Арабия поддържат враждуващи страни в няколко конфликтни зони, в това число Йемен, където бунтовниците хути са подкрепяни от Техеран, а Рияд управлява военна коалиция, подкрепяща държавното управление.

Двете страни си съперничат и за въздействие в Сирия, Ливан и Ирак.

Редица страни от Персийския залив последваха дейностите на Рияд през 2016 година и понижиха връзките си с Техеран, макар че Обединените арабски емирства и Кувейт неотдавна възвърнаха връзките си.

Миналата седмица Иран съобщи, че би приветствал възобновяване на връзките с Бахрейн след съглашението със Саудитска Арабия.

В предишното Бахрейн упрекна Иран, че е обучил и подкрепил водено от шиити въстание в кралството, ръководено от сунити, с цел да смъкна държавното управление на Манама. Техеран отхвърля тези изказвания.

През септември Иран посрещна дипломат на емирството след шестгодишно спиране, а месец по-рано заяви, че Кувейт е изпратил първия си дипломат в Техеран от 2016 година насам.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР