Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) е изтеглил

...
Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) е изтеглил
Коментари Харесай

Иран е изтеглил висши свои офицери от Сирия след израелските удари

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР) е изтеглил някои свои висши офицери от Сирия поради поредицата от смъртоносни израелски удари и ще разчита повече на своите съдружници от шиитски военни групировки, с цел да резервира въздействието си там, настояват осведомени източници, представени от Ройтерс.

От декември при израелски удари бяха убити съвсем десетима членове на иранската революционна армия, в това число един от най-високопоставените генерали на подразделението за разузнаване на организацията. Това са едни от най-тежките загуби, откогато представители на КГИР са Сирия, с цел да оказват помощ на президента Башар Асад в сирийската революция, осведоми Българска телеграфна агенция.

Решението на Иран да изтегли висшите си офицери се дължи частично на нежеланието му да бъде замесен непосредствено в спора, който последователно се популяризира в Близкия изток, съгласно три от източниците. Според тях Иран не има намерение да изостави Сирия, която е основна част от сферата на въздействие на Техеран, само че решението за евакуиране на офицерите акцентира необятния обсег на последствията от войната, избухнала след офанзивата на палестинската военна формация " Хамас " против Израел.

Иран, който поддържа " Хамас ", се пробва да не бъде замесен в спора, макар че поддържа групировки в Ливан, Йемен, Ирак и Сирия - по този начин наречената " ос на съпротивата ", която се опълчва на ползите на Израел и Съединени американски щати.

Един от източниците - почитан чиновник по въпросите на районната сигурност, осведомен от Техеран - съобщи, че висшите ирански командири са напуснали Сирия дружно с десетки офицери от междинен сан. Източникът не посочи какъв брой иранци са напуснали и организация Ройтерс отбелязва, че не е съумяла да удостовери достоверността на тази информация от самостоятелни източници.

КГИР и сирийското министерство на информацията все още не са дали отговор на запитвания за коментар.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР