Египетско-катарското предложение за прекратяване на огъня в ивицата Газа, съгласувано

...
Египетско-катарското предложение за прекратяване на огъня в ивицата Газа, съгласувано
Коментари Харесай

Вижте предложението за споразумение между Израел и Хамас, Нетаняху не го приема

Египетско-катарското предложение за преустановяване на огъня в линията Газа, в съгласие от палестинската въоръжена формация Хамас, включва три етапи, една от които е непрекъснато преустановяване на огъня, заяви телевизия " Ал Джазийра ".

Според предлагането всяка от трите етапи ще продължи 42 дни - примирието ще стартира в първата фаза, която ще включва изтеглянето на израелските сили от коридора Нецарим, който Израел употребява, с цел да раздели линията Газа на северна и южна част.
След това, като част от втората фаза, ще има дефинитивно преустановяване на военни и противников интервенции и цялостно евакуиране на израелската войска от линията Газа. В третата фаза ще има спиране на блокадата на палестинския анклав.

Хамас разгласи по-рано през днешния ден, че приема съглашението. Ръководителят на групата Исмаил Ханийе осведоми катарския министър председател Мохамед бин Абдулрахман бин Джасим Ал Тани и шефа на египетското разузнаване Абас Камел, че е склонен с него. 

Малко след изказването на Хамас The Times of Israel цитира изказвания на неназовани израелски публични лица, които споделиха, че не одобряват на съществено известието на Хамас, защото изискванията не са съгласувани с Израел.

Неназован израелски чиновник сподели пред Ройтерс, че известието на Хамас наподобява е " трик, предопределен да накара Израел да наподобява като отхвърлящ примирието ".

Изявлението на Хамас, че приема прекратяването на огъня, беше оповестено малко след диалозите сред президента на Съединени американски щати Джо Байдън и израелския министър председател Бенямин Нетаняху. Значителна част от диалога сред Байдън и Нетаняху беше отдадена на напъните за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня, което да включва освобождение на израелски заложници.

Веднага откакто бяха оповестени параметрите на съглашението, израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че то надалеч не дава отговор на условията на Израел. Той добави, че Израел ще изпрати делегация за договаряния с Хамас. Нетаняху добави, че военният кабинет е решил, че Израел ще продължи интервенцията си в Рафа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР