Иранските сили за сигурност незаконно са убили най-малко 66 души,

...
Иранските сили за сигурност незаконно са убили най-малко 66 души,
Коментари Харесай

Amnesty International: Над 80 протестиращи са убити в Иран, има и деца

Иранските сили за сигурност нелегално са умъртвили минимум 66 души, в това число деца, и са ранили стотици други, заяви правозащитната организация Amnesty International в собствен отчет. Използвани са бойни патрони, железни сачми и сълзотворен газ по протестиращи, минувачи и молещи по време на потушаване на митингите след петъчната молитва на 30 септември в Мосалла, Захедан.

Оттогава насам още 16 души са били убити при обособени произшествия в Захедан на фона на продължаващото брутално потушаване на митингите. Данните, събрани от деятели, фамилиите на жертвите, показанията на очевидци, както и фотосите и видеоклиповете от митингите, сочат, че действителният брой на починалите в Захедан евентуално е по-висок, заяви Amnesty.

На 30 септември, именуван от иранците " кървавия петък ", беше регистриран най-смъртоносният ден, откогато митингите започнаха в Иран.

" Иранските управляващи неведнъж са показвали цялостно неуважение на неприкосновеността на човешкия живот и няма да се спрат пред нищо, с цел да запазят властта си. Безсърдечното принуждение, упражнявано от иранските сили за сигурност, не се случва във вакуум. То е резултат от систематична безотговорност и напразна реакция от страна на интернационалната общественост ", съобщи Агнес Каламар, общоприет секретар на Amnesty International.

Организацията е документирала тревожна ескалация на използването на мощ и огнестрелни оръжия след 21 септември, когато висшият боен орган на страната издаде заповед до командирите във всички провинции, с която ги инструктира да се " опълчват сурово на протестиращите и антиреволюционерите ".

Властите настояват, че протестиращите са направили грабежи и палежи на публично имущество. Въпреки това, като се изключи че дребна част от протестиращите са хвърляли камъни към полицейския сектор, Amnesty не е разкрила доказателства, че като цяло протестиращите и минувачите са взели участие в актове на принуждение по време на случая в Мосалла на 30 септември.

Доказателствата също по този начин разкриват, че доста от жертвите, убити по време на случая в Мосалла, са били простреляни в задната част на главата или в торса, което демонстрира, че са били обърнати с тил към силите за сигурност. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР