Иранската държавна телевизия разкри самоличността на мъж, който стои зад

...
Иранската държавна телевизия разкри самоличността на мъж, който стои зад
Коментари Харесай

Иран разкри извършителя на саботажа в Натанз

Иранската държавна телевизия разкри самоличността на мъж, който стои зад последната детонация в нуклеарния цех в Натанз, оповестиха " Ройтерс " и " Таймс ъв Израел ".
Още по тематиката
" Реза Карими, причинителят на този бойкот...е открит ", осведоми малкия екран. Допълва се, че Карими е напуснал Иран преди детонацията предходната неделя, която Техеран счита, че е дело на Израел.

Предприети са нужните дейности за задържането и връщането му в страната, акцентира малкия екран.

Медията осведоми, че 43-годишният е роден в град Кашан. Не се разкрива по какъв начин той е получил достъп до един от най-секретните обекти в Ислямската република.

Иранската телевизия сподели алена бюлетина на Интерпол за арестуването му. Няма достъп до бюлетината в базата данни на Интерпол. Няма коментар от организацията.

На алената бюлетина се отбелязва, че Карими е пътувал до Испания, Обединените арабски емирства, Кения, Етиопия, Катар, Турция, Уганда, Румъния и друга страна, за която не е ясно.

В същото време ТАСС оповестява, базирайки се на медията IRIB, която цитира Комисията по национална сигурност и външна политика към иранския парламент, че саботажът е осъществен вследствие на експлозия на взривно устройство, сложено в обекта. Съобщава се още, че вследствие на гърмежа отчасти е развалена системата за електроснабдяване на центрофугите. Няма данни да е осъществена хакерска атака.

Вчера Иран удостовери, че към този момент обогатява уран с централизация от 60%. Това е най-голямото му към този момент нарушаване на съглашението, подписано от страната във Виена през 2015 година с великите сили и Германия. Иран е на дребна крачка от обогатяване на уран с централизация от 90%, което може да разреши на страната да сътвори атомна бомба. До момента Ислямската република обогатяваше до 20% равнище на непорочност на урана.

Американският президент Джо Байдън изрази страдание за това ново нарушаване, което " въобще " не оказва помощ за излизане от безизходицата. По думите му обаче Вашингтон " все пак (...) е удовлетворен да види, че Иран продължава да взе участие в полемиките ".

Във Виена не престават през днешния ден договарянията за иранската нуклеарна стратегия. Всички участници са седнали на една маса, съобщи Франс прес, припомняйки и напрежението във връзка със почналото обогатяване на уран до 60 на 100 от Техеран.

Европейският съюз заяви в официално съобщение, че управляваната от него комисия по обяд ще възобнови работата си на политическо ниво след вчерашните двустранни и експертни полемики.

В работата вземат участие представители на Китай, Франция, Германия, Русия, Англия и Иран.

Диалогът цели да откри кои наказания би трябвало да вдигне Вашингтон и какви ограничения би трябвало да вземе Техеран за връщане към цялостното съблюдаване на съглашението.

Руският дипломат към интернационалните организации във Виена Михаил Улянов заяви в Туитър за " муден, само че непрекъснат прогрес ". Пред ирански медии иранският договарящ сподели, че това е среща, на която би трябвало да се реши по какъв начин и с какво движение да продължат полемиките.

Атаката по завода в Натанз, при която съгласно популяризираната информация са развалени хиляди центрофуги, наподобява е част от ескалиралата загадка война сред Израел и Иран.

Израелските управляващи не са коментирали нападението, на което Техеран се закани да отговори.

Извършената през уикенда офанзива по завода в Натанз в началото бе описвана като спиране на електропреносната мрежа, само че по-късно ирански представители започнаха да я дефинират за нахлуване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР