Иран започва обогатяване на уран в по-голяма степен, отколкото е

...
Иран започва обогатяване на уран в по-голяма степен, отколкото е
Коментари Харесай

Иран направи стъпка към създаването на ядрена бомба

Иран стартира обогатяване на уран в по-голяма степен, в сравнение с е заложено в нуклеарното съглашение, оповестява "Ройтерс ". По време на конференция в неделя публични лица оповестиха, че обогатяването ще бъде до пет %, вместо заложените в съглашението 3,67.

"Днес се отхвърляме от някои от уговорките си по отношение на равнището на обогатяване на уран ", сподели зам.-министърът на външните работи на страната и основен договарящ по иранската нуклеарна договорка Абас Арагчи на среща с медиите, която се излъчваше по иранската телевизия. По думите му, уранът в Ислямската република ще се обогатява до 5%, с цел да може да се употребява като гориво за атомната електроцентрала в Бушер. В същото време той акцентира, че страната е подготвена да обогати урана до всяко равнище и в каквито и да било количества.

В рамките на обръщението си той добави, че на всеки 60 дни ще понижават уговорките по нуклеарното съглашение, които ще съблюдават, в случай че участниците в договорката не подхващат ограничения за нейното запазване. Той изрази и изискванията на иранското държавно управление за договаряния за връщане към договорката: Иран ще се съгласи Съединени американски щати да взе участие в него единствено в случай че всички американски наказания бъдат анулирани. Скоро се възнамеряват нови договаряния с европейските страни.

Според израелския министър на енергетиката Ювал Щайниц подобен проект за обогатяване на уран е умерена стъпка, само че Иран е "започнал сложния път към нуклеарно оръжие ".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР