Иран ще отвори отново дипломатическите си мисии в Саудитска Арабия

...
Иран ще отвори отново дипломатическите си мисии в Саудитска Арабия
Коментари Харесай

Иран отваря утре посолството си в Саудитска Арабия

Иран ще отвори още веднъж дипломатическите си задачи в Саудитска Арабия тази седмица. Това удостовери външното министерство на страната, няколко месеца откакто двете районни сили.

Според представител на институцията ще възобновят работа иранското посолство в саудитската столица Рияд, консулството в Джеда и представителството към Организацията за ислямско съдействие " в осъществяване на съглашението ".

Като дати са посочени 6 и 7 юни (вторник и сряда). Конкретно посолството се отваря на следващия ден, 6 юни, телевизия " Ал Арабия ".

Рияд и Техеран скъсаха връзки през 2016 година след взлом на саудитското посолство в Техеран в миг на възходящо напрежение поради саудитската война в Йемен (където Иран поддържа бунтовници шиити) и изтезанието на шиитския свещеник Нимр ан Нимр. Отварянето на нова страница повдигна въпроси за възходящата роля на Китай на интернационалната сцена и, назад, за мястото на Съединените щати в района.

 Китай, Саудитска Арабия и Иран демонстрираха на Съединени американски щати изменен Близък изток Китай, Саудитска Арабия и Иран демонстрираха на Съединени американски щати изменен Близък изток

Двете страни се ангажират да не се месят във вътрешните работи една на друга. Йемен бе точката, където ползите им най-видимо се срещаха: Рияд упреква Техеран, че въоръжава бунтовниците хути, които през 2019 година направиха офанзива против петролни уреди, засегнала за малко към 5% от международното произвеждане на нефт.

За " Ел Паис " източник от военноморските сили на Иран в същото време, че Рияд и Техеран възнамеряват да основат нов алианс с други страни, с цел да " подсигуряват районната сигурност " в северната част на Индийския океан. Участници в него ще са още другите монархии от Персийския залив, Индия и Пакистан.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР