Иран съобщи, че е извършил успешно изстрелване на сателит в

...
Иран съобщи, че е извършил успешно изстрелване на сателит в
Коментари Харесай

Иран изведе в орбита сателит в рамките на критикувана от Запада програма

Иран заяви, че е направил сполучливо изстрелване на спътник в най-високата орбита до момента , съобщи Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това е най-новата стъпка от стратегия, за която Западът има опасения, че спомага за възстановяване на балистичните ракети на Техеран.

Новината с огласява в миг на изострено напрежение в Близкият изток по отношение на продължаващата война на Израел против палестинското коренно придвижване " Хамас " в линията Газа и броени дни откакто Иран и Пакистан си размениха въздушни удари.

Спътникът " Сорая " е изведен в орбита на 750 км над земната повърхнина благодарение на тристепенна ракета, заяви държавната осведомителна организация ИРНА.

За момента не се показва каква е задачата на спътника.

Изстрелването е част от галактическата стратегия на иранските Гвардейци на Революцията (подразделение на въоръжените сили  на страната - бел. ред.) наред с гражданската галактическа стратегия на Иран, се споделя в известието.

За момента няма удостоверение от самостоятелен източник, че Иран е извел сполучливо спътника в орбита.

Съединени американски щати към този момент обявиха, че изстрелването на спътници от Иран опонира на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, и приканиха Техеран да не подхваща никакви дейности, свързани с балистични ракети, способни да носят нуклеарен заряд.

Санкциите на Организация на обединените нации по отношение на иранската ракетна стратегия изтекоха през октомври предходната година, напомня АП.

В оценката си за международните закани през 2023 година американските разследващи служби акцентират, че създаването на ракети-носители за изстрелване на спътници " редуцира периодите " за създаване на междуконтинентална балистична ракета от Иран, защото се употребява сходна технология.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР