Иран разполага с техническа възможност да произведе атомна бомба, но

...
Иран разполага с техническа възможност да произведе атомна бомба, но
Коментари Харесай

Иран: Ако искаме можем да направим атомна бомба

Иран разполага с техническа опция да създаде атомна бомба , само че няма желание да го прави, съобщи Мохамед Еслами, началник на организацията за атомна сила на страната, съгласно полуофициалната осведомителна организация Fars.

Еслами повтори мненията, направени от Камал Харази , старши консултант на висшия водач Аятолах Али Хаменей , през юли.

Забележките на Харази се равняват на рядко срещано съмнение, че Ислямската република може да има интерес към нуклеарни оръжия, които тя от дълго време отхвърля да търси.

" Както загатна господин Харази, Иран има техническата опция да сътвори атомна бомба, само че такава стратегия не е на дневен ред ", сподели Еслами.

Иран към този момент обогатява уран до 60% непорочност , което е надалеч над ограничаването от 3,67%, несъмнено в границите на към този момент разваленото нуклеарно съглашение на Техеран със международните сили от 2015 година Уран, обогатен до 90% , е подобаващ за нуклеарна бомба.

През 2018 година някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отхвърли от нуклеарния пакт, според който Иран ограничи работата си по обогатяване на уран - евентуален път към нуклеарно оръжие - в подмяна на облекчение на интернационалните стопански наказания.

Иран отговори на предлагането на висшия посланик на Европейския съюз Жозеп Борел , целящо да избави нуклеарното съглашение, и се стреми към бързо привършване на договарянията, съобщи основният ирански нуклеарен договарящ.

Борел е предложил нов проектодоговор за възкръсване на съглашението.

" След размяната на известия през предходната седмица и прегледа на препоръчаните текстове има възможност в близко бъдеще да успеем да стигнем до умозаключение за времето на новия кръг нуклеарни договаряния ", съобщи представителят на иранското външно министерство Насер Канаани.

Общото очертание на обновената договорка беше контрактувано през март след 11 месеца непреки договаряния във Виена сред Техеран и администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

След това обаче диалозите се провалиха поради спънки , в това число настояването на Техеран Вашингтон да даде гаранции, че нито един президент на Съединени американски щати няма да се откаже от договорката, както направи Тръмп.

Байдън не може да обещае това, защото нуклеарната договорка е необвързващо политическо съглашение, а не правно обвързващ контракт.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР