Иран осъди популярен рапър на шест години и три месеца

...
Иран осъди популярен рапър на шест години и три месеца
Коментари Харесай

Иран осъди популярен рапър дисидент на шест години затвор

Иран осъди известен рапър на шест години и три месеца затвор поради присъединяване му в митингите, които раздрусаха страната предходната година, съобщи AP.

Новината са съобщили поддръжници на Тумадж Салехи в обществените мрежи. Иранските управляващи не са обявили публично присъдата. 

Салехи беше измежду хилядите най-вече млади иранци, които излязоха на улицата предходната есен след гибелта на 22-годишната Махса Амини. Тя бе задържана от иранската нравствена полиция за неуместно облекло. Амини умря при неизяснени условия в техеранска болница, което отключи уличното неодобрение, траяло няколко месеца и прераснало в апели за събаряне на иранските духовни управници.

Популярният 33-годишен рапър Тумадж Салехи беше задържан през октомври предходната година. Той е измежду създателите дисиденти в Иран и постоянно в своето творчество подлага на критика иранското държавно управление. 
Престъплението на някого беше, че танцуваше с косата си напразно.
Това е куплет от ария на Тумадж Салехи, въодушевена от гибелта на Махса Амини - упрекната, че прекомерно фриволно е носила хиджаба си и той не е покривал косата й задоволително прилежно. 

След ареста му държавните медии разгласиха видеозапис, на който той е със завързани очи и се извинява за думите си - изказване, което правозащитници считат за направено под напън. Групи за отбрана на правата настояват, че Иран постоянно изтезава пандизчии, с цел да ги принуди да създадат подправени самопризнания.

След митингите в Иран управляващите започнаха тежки репресии, при които бяха убити над 500 души, а близо 20 000 - задържани, напомня AP статистиката на " Активисти за правата на индивида в Иран ". Властите обявиха, че доста от арестуваните са били освободени или са получили понижени присъди.

Протестите значително затихнаха при започване на тази година, само че към момента има необятно публикувани признаци на неодобрение. Иран екзекутира общо седем души по отношение на митингите, обвинявайки ги, че са нападнали силите за сигурност. Те бяха наказани в секрети съдилища, където съгласно правозащитни групи им е било отказано правото да се защитят.

Първоначалните опасения бяха, че Салехи също може да бъде наказан на гибел.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР