Иран осъди белгийски хуманитарни работник на 40 години затвор и

...
Иран осъди белгийски хуманитарни работник на 40 години затвор и
Коментари Харесай

Иран осъди белгиец на 40 г. затвор и 74 удара с камшик по обвинение в шпионаж

Иран осъди белгийски филантропични служащ на 40 години затвор и 74 удара с бич. Съдът го призна за отговорен по обвинявания в шпионаж в развой при закрити врата, оповестиха държавните медии в Иран във вторник, съобщи „ Асошиейтед прес “. Сайтът  на правосъдната система в Иран заяви, че Революционният съд е осъдил 41-годишния Оливие Вандекастиле на 12,5 години затвор за шпионаж, 12,5 години за съдействие с враждебни държавни управления и 12,5 години за пране на пари. Той също такае санкциониран с 1 милион $ и наказан на 2,5 години за контрабанда на валута.

Не е ясно дали обвиняванията са свързани с антиправителствени митинги, които раздрусаха Иран през последните четири месеца, за които иранските управляващи упрекнаха непознати сили, без да дават доказателства. Протестите започнаха след гибелта в полицейския арест на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана за хипотетично нарушение на прецизния ислямски дрескод на Иран.

Иран е задържал редица чужденци и двойни жители през годините, като постоянно ги е осъждал след секрети правосъдни процеси, в които правозащитни групи настояват, че им е отхвърлен надлежна отбрана. Критиците упрекват Иран, че употребява такива пандизчии като разменна монета със Запада, нещо, което иранските управляващи отхвърлят. Съгласно иранските закони Вандекастиле би могъл да бъде освободен след 12,5 години. На уеб страницата на Революционния съд в Иран се споделя, че присъдите могат да бъдат обжалвани.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР