Иран обвини САЩ в протакане на непреките преговори за възстановяване

...
Иран обвини САЩ в протакане на непреките преговори за възстановяване
Коментари Харесай

Иран обвини САЩ в протакане на преговорите по ядрената сделка

Иран упрекна Съединени американски щати в " отсрочване " на непреките договаряния за възобновяване на нуклеарната договорка от 2015 година, оповестява " Ройтерс ".

Техеран посочи и че размяната на пандизчии с Вашингтон не е обвързвана с договарянията.

След 16 месеца спиране на непреките договаряния сред двете страни с посредничеството на Европейския съюз, на 8 август почитан чиновник на Европейски Съюз разгласи, че е показал " дефинитивно " предложение и очаква отговор в границите на " доста, доста малко седмици ".

Миналата седмица Иран отговори на текста на Европейски Съюз с " спомагателни оценки и съображения " и прикани Вашингтон да прояви еластичност за разрешаване на три оставащи казуса. От своя страна Съединени американски щати обявиха, че изследват отговора на Иран.

" Американците протакат и има безучастие от страна на Европа. Америка и Европа се нуждаят от съглашение повече от Иран ", подчерта на конференция представителят на иранското външно министерство Насер Канаани.

Той съобщи, че Техеран желае стабилно съглашение, което да резервира законните права на страната.

" Търсим положително съглашение, което би подсигурило националните ползи на Иран и би било продължително. Няма да бъдем ухапани два пъти ", посочи иранският представител.

Докато не реализираме единодушие по всички въпроси, не можем да кажем, че сме постигнали цялостно съглашение, безапелационен бе Канаани.

Междувременно Съединени американски щати неведнъж настояха Иран да освободи няколко техни жители от американско-ирански генезис, държани в Иран по обвинявания по отношение на държавната сигурност. Иран пък изиска освобождението на няколко иранци, арестувани по обвинявания, свързани със глобите на Съединени американски щати.

" Подчертаваме, че размяната на пандизчии с Вашингтон е обособен въпрос и няма нищо общо с процеса на договаряния за възкръсване на пакта от 2015 година ", уточни Канаани, добавяйки, че Техеран е подготвен да замени пандизчии.

Съгласно нуклеарния пакт от 2015 година Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, потенциален път към нуклеарни оръжия, макар че Техеран твърди, че търси единствено гражданска атомна сила в подмяна на унищожаване на интернационалните наказания.

През 2018 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отхвърли от договорката, като я назова прекомерно мека във връзка с Иран, и наложи още веднъж суровите наказания на Съединени американски щати, което накара Техеран да наруши нуклеарните ограничавания в пакта към година по-късно.

През март нуклеарната договорка изглеждаше покрай обновяване, когато Европейски Съюз, който координира договарянията, предложения във Виена външните министри на страните по съглашението за завършване на съглашението след 11 месеца непреки договаряния сред Техеран и Вашингтон.

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекъснати, най-много заради настояването на Иран Съединени американски щати да отстранен Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война от листата си на задграничните терористични организации, от което впоследствие страната се отхвърли.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР