Иран може да загуби от Испания втория си мач на

...
Иран може да загуби от Испания втория си мач на
Коментари Харесай

Иранските жени и тяхната голяма футболна победа

Иран може да загуби от Испания втория си мач на международното, само че иранските последователки имаха мотив да честват. Жените в страната реализираха победа против религиозните схващания и рестриктивните мерки.

В Иран дълги години съществуваше възбрана за дамите да участват на спортни събития, в които вземат участие мъже. Нарушаването на разпоредбите можеше да докара до санкции и даже затвор.

Промяната обаче евентуално към този момент е почнала, откакто формалният профил на националния тим на Иран в " Туитър " разгласява фотография на футболна фенка на стадион " Асади " в столицата Техеран. По-късно се появиха фрагменти на други дами, които са гледали на огромен екран в столицата изявите на отбора против Испания на международното.

Иран позволи загуба с 0:1 от иберийците, само че имаше мощна женска поддръжка по трибуните в Казан. Кръг преди края на груповата фаза тимът резервира шансове за класиране за осминафиналите макар провалянето. Иран е на трето място с три точки, като изостава с една от Испания и Португалия.

" Те са тези, които завоюваха довечера. Надявам се да са първите от доста други ", сподели капитанът на Испания Серхио Рамос след мача.
ورزشگاه آزادی، هماکنون! pic.twitter.com/02j1CiBPVq
— Team Melli IRAN (@TeamMelliIran) 20 June 2018

В изказване пред Си Ен Ен президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че е получил увещание от президента на ислямската република Хасан Рухани за повдигане на възбраната на дами да участват на спортни събития.

Преди началото на шампионата швейцарецът даде обещание, че дамите в Иран ще бъдат позволени до стадионите доста скоро. Тогава Инфантино изгледа онлайн дербито на Техеран сред " Естеглал " и " Персеполис ", като посочи, че визитата му " може да помогне на доста дами по света ".

" Всичко, което желаят, е да бъдат третирани като равни ", написа Центърът за отбрана на човешките права.

 Иранските дами и тяхната огромна футболна победа
© Reuters

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (265)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР