„Иран гледа в дулото на пистолета” – цитира CounterPunch думите

...
„Иран гледа в дулото на пистолета” – цитира CounterPunch думите
Коментари Харесай

CounterPunch: Ако Европа иска да се съобразяват с нея, тя трябва да даде отпор на САЩ по „иранската сделка”

„ Иран гледа в дулото на пистолета” – цитира CounterPunch думите на историка Али Аллави, имайки поради хаоса, който по всяка възможност ще провокира излизането на Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран.

Според обявата на изданието „ If Europe Wants to Remain on the World Stage, It Must Resist Trump on Iran”, на заплаха е подложен целият район, само че на първо място ще бъдат наранени Сирия и Ирак.

Отначало Съединени американски щати ще разчитат на нови стопански наказания, които би трябвало да принуждават Техеран да одобри настояванията на Вашингтон, а в най-хубавия случай да смени там „ режима”. Тъй като глобите надали ще сработят, то нараства заплахата от боен удар директно от Съединени американски щати или от Израел по поръка на Вашингтон.

За в този момент Иран реагира внимателно по отношение на денонсирането на съглашението със Съединени американски щати, представяйки се за жертва, и се пробва да убеди страните от Европейски Съюз да стартират на практика да се съпротивляват на концепцията за новите наказания.

Проблемът на Съединени американски щати е, че Тръмп употребява иранската договорка за да ревизира какви са границите на опциите на Америка.

„ Ако Европейски Съюз тръгне да постанова наказания срещу Иран, то Тръмп в бъдеще ще има още по-малко аргументи да приема тяхната позиция. Европейските водачи помнят, че опитите им да умиротворят Тръмп по отношение на промените в климата не доведоха до нищо, по тази причина в този момент те ще би трябвало да се смирят с принизената им роля в света или да подхващат съществени старания по опазване на нуклеарното споразумение” – написа CounterPunch.

Дори Съединени американски щати да тръгнат по втория път, те са способни да окажат най-силен стопански напън на Иран и неговите търговски сътрудници. Банките и фирмите се боят да не провокират гнева на Финансовото министерство на Съединени американски щати, защото ги заплашват големи санкции даже за непреднамерено нарушение на санкционния режим. Дори Европейски Съюз да желае европейските компании да влагат пари в Иран, те регистрират че риска е прекомерно огромен, написа изданието.

Санкциите са мощен, само че тъп инструмент, по тази причина ще измине доста време преди да донесат плодове. Те обаче ще бъдат безспорна неефективни, в случай че Техеран още веднъж се заеме да обогатява уран. При това Иран съобщи, че няма да извършва изискванията на договорката, в случай че не получава обещаните стопански изгоди.

Сегашната рецесия стартира да припомня подготовката за навлизане в Ирак през 2003 година На сцената са същите фигури като съветника по националната сигурност Джон Болтън, които считаха, че войната с Ирак и неговата окупация ще бъде лека разходка. Налице е чувството, че те са прибавили в идната борба с Иран същата примес от надменност и незнание, както и тогава, обобщава CounterPunch.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР