Иракски екстремисти изстреляха няколко ракети по укрепената Зелена зона в

...
Иракски екстремисти изстреляха няколко ракети по укрепената Зелена зона в
Коментари Харесай

Ракети срещу Зелената зона в Багдад

Иракски екстремисти изстреляха няколко ракети по укрепената Зелена зона в Багдад, оповестява " Ройтерс ".

Междувременно спорадичните конфликти сред враждуващи шиитски мюсюлмански групировки не престават втори ден.

По улиците на иракската столица съвсем не се срещат елементарни хора, до момента в който въоръжени мъже обикалят с пикапи, въоръжени с картечници и гранатомети.

През нощта в Багдад се разнесе нескончаем оръдеен и ракетен огън.

Вчерашните конфликти, при които доведоха до експлоадиране на нова вълна от принуждение в Ирак.

До митингите се стигна, откакто авторитетният иракски шиитски мюсюлмански свещеник Моктада ал-Садр сподели, че се отхвърля от политиката заради невъзможност при образуването на ново държавно управление, което провокира конфликти сред неговите почитатели и тези, които поддържат милиционерските групи, свързани с Иран.

Десетки млади мъже, правилни на Садр и поддръжници на подкрепяните от Техеран групировки, се замерваха с камъни пред държавни здания и посолства.
 Ирак наложи полицейски час след митинги поради отдръпването на Садр
Ирак наложи полицейски час след митинги поради отдръпването на Садр

До конфликти сред поддръжници и съперници се е стигнало в Багдад

В началото на август Садр, чиито последователи стачкуваха против назначението на новия министър-председател на Ирак, прикани за разформироване на Народното събрание и осъществяване на предварителни избори.

Имамът съобщи тогава пред поддръжниците си, че би трябвало да продължат да държат постройката на Народното събрание, до момента в който управляващите не изпълнят настояванията му, в това число разформироване на Народното събрание и промени в иракската конституция. Въпреки това, отбелязва " Ал Арабия ", той не прецизира в какво биха могли да се състоят тези промени.

, които са най-масовите след изборите през октомври предходната година. Протестиращите се опълчват на номинирането на Мохамед ал-Судани от блока " Координационна конструкция ", управителен от подкрепяните от Иран шиитски партии, за министър-председател.
 Муктада ас Садр желае разформироване на Народното събрание в Ирак
Муктада ас Садр желае разформироване на Народното събрание в Ирак

Напрежението в Багдад продължава

Макар блокът на ал-Садр да завоюва най-вече места на парламентарните избори, той не съумя да сформира държавно управление, което да изключи подкрепяните от Иран негови съперници. В резултат на това ас-Садр отзова депутатите си от Народното събрание и прибягна до напън посредством улични митинги.

В края на юли, негови последователи на два пъти щурмуваха постройката на Народното събрание в по този начин наречената " Зелена зона " в Багдад, където се намират иракските държавни служби и редица задгранични посолства.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР