Ирак обмисля създаването на зона за свободна търговия, в която

...
Ирак обмисля създаването на зона за свободна търговия, в която
Коментари Харесай

БРИКС: Още една държава иска да зареже долара при вноса

Ирак обмисля основаването на зона за свободна търговия, в която да се продават вносни артикули в локалната валута - иракския динар.

Тази самодейност има за цел да облагодетелства потребителите с конкурентни цени и да увеличи цената на динара на валутния пазар. Ходът е в сходство със тактиката на БРИКС за понижаване на зависимостта от щатския $, като има намерение да даде опция на иракските консуматори да оферират вносни артикули на по-ниски цени при закупуване в динари.

Правителството се стреми да рационализира процедурите по вноса, като в същото време задължи потреблението на динари за транзакции, намалявайки ролята на $ при продажбата на вносни артикули. Предложената зона за свободна търговия ще служи като център за разнообразни вносни артикули и материали, улеснявайки всеобщите продажби на частния бранш в локална валута. Тази стратегическа смяна има за цел да укрепи вътрешната стопанска система на Ирак и да понижи транзакциите в долари в границите на зоната.

Ирак интензивно оспорва господстващото състояние на щатския $. Неотдавна той станата забрани тегленето на пари в брой в щатски долари, която влиза в действие от 1 януари 2024 година

Освен това Ирак публично подаде молба за присъединение към БРИКС, с което алармира за интереса си към диверсификация от американския $. Това подхожда на по-широката тактика на Ирак да сведе до най-малко зависимостта от $ и да насърчи потреблението на локалната валута – динара – при всички транзакции. Забележително е, че се разискват евентуалните последствия за разнообразни браншове в Съединени американски щати, в случай че БРИКС понижи потреблението на $.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР