Инвестиции за милиони отлежават във фризера, докато Общината и институциите

...
Инвестиции за милиони отлежават във фризера, докато Общината и институциите
Коментари Харесай

Десет знакови обекта в Пловдив, които няма да се случат и в ...

Инвестиции за милиони отлежават във фризера, до момента в който Общината и институциите си трансферират топката. Проектите с европейско финансиране са в риск. За да направи желаната от строителите индикация на договорите, администрацията би трябвало да съгласува дейностите си с Брюксел 

 

Четири месеца преди края на годината е явно, че рекордните вложения, планувани в бюджет 2022 на община Пловдив  в пътна инфраструктура, обучение, просвета и археология, няма да се изпълнят. Част от плановете ще се отсрочат за идната или даже за по-следващите години. А някои с европейско финансиране може и напълно да се провалят поради бавните темпове на работа и напрежението сред възложител и реализатор. Фирмите упорстват за индексации, постоянно с право. Заради бавните дейности на локалната администрация и останалите институции от време на време сред съставянето на офертата за присъединяване в дадена социална поръчка и действителната работа минава цяла петилетка. При настоящия ритъм на смяна в цените някои контракти в действителност се нуждаят от индексация. Тя обаче би трябвало да е направена на база действително свършена работа и обновени цени на труд и материали, а не както им хрумне на изпълнителя и възложителя, до момента в който гледат в тавана. Другият проблем е, че когато става дума за планове с европейско финансиране, актуализация може да има единствено в частта на личното присъединяване на Общината или страната. За да се трансформира целият контракт, е належащо координиране с Брюксел, а процедурите по нотификация на сходни документи по никакъв начин не са бързи и лесни. 

В резултат на обективните и субективни аргументи за забавянето на плановете е ясно, че усвояването на 249 млн. лв., заложени в финансовата стратегия до края на годината, е невероятно. Още повече че за миналите седем месеца на 2022-ра

  администрацията регистрира разноски по това перо за едвам 22 милиона.

Местната власт припомня, че огромна част от плануваните обекти са преходни и са нужни няколко години, с цел да се осъществят, а забавянето на вложенията изяснява с войната в Украйна, високата инфлация, късно признатите държавен и общински бюджети, с ослушването на изпълнителите за индексацията на предоставените публични поръчки.

Вероятно има и други аргументи - мудните дейности на държавни и общински инстанции при координиране на плановете и  при осъществяване на публични поръчки, както и  с особеното отношение на изпълнителите към обектите.

В последна сметка има най-малко 10 знакови обекта в Пловдив, обект на обещания в най-малко 3 акции за избор на кмет, за които е несъмнено, че няма да бъдат приключени и през този мандат. 



1. Проектът за Воден цикъл

Един от скъпите и основни за Пловдив планове от Воден цикъл - модернизацията на Пречиствателна станция, не попада в листата на 10-те контракта за публични поръчки, чиито реализатори са поискали в допълнение финансиране. Обектът е предоставен на компания „ ГБС-Пловдив ” и е на стойност близо 70 млн. лв.. Според зам.-кмета по строителство Пламен Райчев строителите даже изпреварват графика, макар повишаването на горива и строителните материали. Пречиствателната още през зимата кипеше ударна работа, в момента тя е подготвена  на 70% и се чака да бъде приключена до края на годината.

Далеч не със същите темпове се работи на различен значим обект по плана за воден цикъл за 20 млн. лв. - реконструкцията на ВиК и монтаж на колектор за противоположни и дъждовни води на Брезовско шосе - бул. „ Дунав ”. Проектът, финансиран по оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година ”, и предоставен на компания „ ПИМК ”, би трябвало да завърши в края на 2023 година, само че темповете са извънредно мудни. Строителите са разкопали два сектора от изхода на Брезовско  шосе до кръстовището му с бул. „ Северен ”, само че в първия участък  към този момент два месеца не се работи поради археология. Пътят е затворен, хората са изнервени, а локалната власт се надява, че строителите ще ускорят работата, откакто поръчката е индексирана с 3 млн. лв..

2. Ремонтите със средства от Оперативна програма " Региони в напредък "

Те се влачат към този момент 6 години. Като цяло програмата бе пред цялостен неуспех, откакто до края на 2019 година въобще не бяха написани планове за половината от средствата, избрани за Пловдив (над 81 млн. лева). Екипът на кмета Здравко Димитров отбрани парите с няколко обекта в кв. " Гладно поле ". Изпълнението им обаче се движи със скоростта на костенурката и цели квартали месеци наред са под обсада. 

3. Транспортният възел " Модър-Царевец "

Бави се и инвестицията в градежа на историческия транспортен подлез „ Модър-Царевец ”, контрактуван за 12 млн. лв. и също утвърден за индексация. Изпълнителят  компания „ Драгиев и ко ”, потегли с бързи темпове и кметът Здравко Димитров даже предвижда, че до края на тази година новият път ще бъде приключен, макар че срокът е декември 2023-та. На обекта работят най-вече 15-на души, тъй като фронт за работа на повече хора няма. Пътната връзка  е блокирана от забавянето на ВиК по различен обещаван с години план

4. Южен обходен колектор 

Той се управлява от ВиК-Пловдив, а не от Общината, само че и локалната администрация не направи доста, с цел да обезпечи трасе за по-бърза и лесна работа на водния оператор. Проектът е на стойност 81,5 млн. лв., финансиран по Оперативна програма " Околна среда " още в предишния програмен интервал. Изпълнението му закъснява с повече от половин година.

5. Олимпийски басейн " Младост "

Първата копка бе ударена тържествено и предизборно през 2019 година. После се оказа, че за строителството няма обезпечено финансиране. Сега планът нарастна от 12 до 21,5 млн. лв. (а по време на строителството евентуално ще стигне и 25 млн.). Има стартирала процедура по желание на реализатор, като любимец е ГБС-Пловдив, спечелила и предходния търг. Обектът е включен в листата за финансиране с най-новия общински заем от 50 млн. лв., който обаче също още не е изтеглен. 

6. Нова постройка на Математическата гимназия

За нея към този момент май не се и приказва всъщност. Няма придвижване и по другия вид за обезпечаване на постройка за МГ - математиците да употребяват сами сегашната си база, а за ОУ " Драган Манчов " да се построи нов корпус в различен парцел в регион " Западен ". Същото се отнася и за новия корпус, който трябваше да се строи (с обезпечено финансиране от страната, което би трябвало да върнем в републиканския бюджет в края на тази година) и за потребностите на ОУ " Княз Александър I ", чийто ученици разделят една постройка с Хуманитарната гимназия.  

7. Нов мост над река Марица

Преди да стигнем до моста, който два мандата ни обещаваше предходният кмет Иван Тотев, би трябвало да намерим средства най-малко да почистим коритото на реката. Защото в случай че продължаваме по този начин, при някоя нова висока вълна можем да останем без някой от съществуващите мостове. 

8. Нова връзка с автомагистрала " Тракия " по Голямоконарско шосе

Това историческо заричане има своите корени още в предишния век. До момента обаче никой не е забил и един гвоздей по въпроса. В последните дни на кабинета " Петков " се разбра, че Общината получава близо 20 млн. лв. за плана в 2 бюджетни години. До края на 2022-ра обаче би трябвало да усвои първите 9 млн., което просто няма по какъв начин да се случи с темповете, с които работи пловдивската администрация. 

9. Реконструкция на Рогошко шосе



И това заричане на пловдивските управници от дълго време е влезнало в своето пълноправие. Пътната права е в трагично положение, само че както се оказва, настоящ план и финансиране за ремонта ѝ все по този начин няма. 

10. Затваряне на околовръстния пръстен

И този значим план, обещаван на пловдивчани от най-малко двама кметове и трима регионални шефове /почти всички от една партия/, остава във фризера за по-добри времена. 

Извън тези знакови планове има още най-малко две дузини обекти в закъснение. С тези темпове на работа доста е евентуално идващият кмет на реже лентите на ул. „ Даме Груев ”, Кукленско шосе, реставрацията на археологията на Небет тепе и Източна врата, кино „ Космос ”, зоопарка, ремонта на Хуманитарната гимназия, бул. " Хаджи Димитър ", ул. " Царевец " и така нататък

 

Фирмите на " Гладно поле " чоплят на час по лъжичка



Ремонтите в  „ Гладно поле ”, които се извършват по оперативна стратегия „ Региони в напредък ”, станаха обект на насмешка измежду живеещите в квартала поради мудното осъществяване. На ул.  „ Радко Димитриев - с дължина няма и един километър, се работи от една година. Последният период 10 септември отново се отсрочва за края на октомври, а от компания „ Пътинженеринг ” изясняват, че ръцете им са вързани, тъй като няма по какъв начин да работят, до момента в който ЕVN  „ Топлофикация ” не смени парното.

Реконструкция на ул. „ Даме Груев ” пък, която се финансира напълно от Общината, е изпълнена едвам на 1/3-та, макар че съгласно контрактувания период компания „ Парсек груп ” към този момент би трябвало да финишира поръчката. И този строител също акцентира справедлива причина - закъснялото заплащане на средства от общинския бюджет.

 

Все още търсят банка за басейна и двата стадиона

Община Пловдив ще подпише контракт с фонд " Флаг " за финансиране на олимпийски плувен басейн с дължина 50 метра. Вече са водени диалози и имаме удостоверение, сподели кметът Здравко Димитров. " Фондът за градско развиване отпуска на общините нисколихвени заеми при дълготрайно погасяване. За плувния басейн още преди пет години беше квалифициран план.

Общо 44 млн. лева вложения ще договаря локалната власт посредством заеми за стадионите " Христо Ботев " и " Локомотив " (по 12 млн. лева.) и басейна (20 млн. лева.). Средствата са гласувани с решение на Общинския съвет. Предстои да бъде определена финансова институция, която ще отпусне заем за двата стадиона. Обществената поръчка е оповестена и ще се избира най-изгодната оферта.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР