Инвеститорите в суровини следят с ужас какво се случва с

...
Инвеститорите в суровини следят с ужас какво се случва с
Коментари Харесай

Какво се случва с цената на природния газ

Инвеститорите в първични материали наблюдават с смут какво се случва с природния газ. След като бе един от най-поскъпващите активи на миналата година, значително, с помощта на войната в Украйна, топлата зима, нагледно казано - срина суровината със земята.

По последни данни, най-активно търгуваните фючърси на газта са при равнища от 2.1 $ за MMBtu. Това е надалеч под най-високите равнища на суровината от близо 10 $ през последната една година и в това време извънредно покрай най-ниското равнище на търговия от 2.07 $, реализирано на 21 февруари тази година.

Но на природния газ, вложителите могат да гледат като на " вулкан подготвен да изригне " при захлаждане на времето и на фона на продължаващите проблеми с доставките, поради военните дейности.

И това я прави една забавна за спекулантите договорка с небосвод идващите 10-12 месеца. Защото идната зима в Европа може и да не е толкоз топла. А за всички, които ще кажат, че това е един много дълъг небосвод, можем да ги успокоим, че обичайно потреблението на природен газ се покачва и при " горещо лято ".

Спадът може и да не е завършил още

Не бързайте да посягате към газта, или най-малко не изключително нападателно. Като извънредно волатилен инструмент, имайте поради, че повишаване, или поевтиняване в границите на 20, 30, или даже 40% при нея са изцяло вероятни. И тя не е подобаваща инвестиция за всеки вид вложител. Особено за тези с по-слаби нерви.

От друга страна, сега наподобява сме покрай долната граница на един доста необятен ценови диапазон, в който " синьото гориво " се търгува - този сред 2 и 5 $.

В случай, обаче, че равнището от 2 $ не издържи, допустимо е да станем очевидци на по-нататъшно поевтиняване за 1.80-1.65, две равнища, които са потвърдили своята резистентност през последните години. Всяко приближаване до тези равнища, може да е уместно за спекулантите, с опция за слагане на непосредствен стоп за ограничение на загубите.

Защо природния газ поевтиня толкоз доста?

Всеки, който реши да търгува, спекулира, или каквото там реши да прави с природния газ обаче, би трябвало да е доста наясно с фундамента и техническата картина. Защото в противоположен случай, " синьото гориво " може да го " изгори ". Няколко са аргументите за извънредно огромната амортизация на природния газ. И те са свързани със страховете на вложителите. Сега ще ги прегледам:

Топлото време и внезапното изместване на търсенето надолу способстваха за спада на цените в Европа. Нетрадиционното за сезона топло време в Европа - с към 1°C по-високо от междинното през тази зима - понижи търсенето на природен газ, употребен за жилищно отопление.

В същото време по-високите цени също провокираха повишение на успеваемостта, по-ниско ползване измежду бизнеса и в някои случаи понижена промишлена интензивност. В Съединените щати по-топлото време също понижи търсенето на природен газ.

Европейско ползване на природен газ

Европа беше наранена от намаляването на съветския рандеман и експорт на природен газ. Износът по съветски газопроводи е понижен до 53% от междинния за 2017-21 година, защото по-голямата част от износа за Европа беше стеснен. Руското произвеждане на природен газ е с 15% по-ниско от междинното за 2017-21 година през втората половина на 2022 година, защото Русия не съумя да пренасочи износа си по тръбопроводи към Китай и Турция.

За разлика от това производството в Съединените щати през първите 10 месеца на 2022 година доближи рекордни равнища и беше с 12% по-високо от междинното за 2017-2021 година Износът на Съединени американски щати обаче е стеснен от продължаващото спиране на експортния терминал за полутечен природен газ Freeport и това оказва напън за намаление на цените.

Търговията с полутечен природен газ претърпя доста пренасочване през 2022 година, защото търсенето на полутечен природен газ в Европейски Съюз набъбна, с цел да размени вноса от съветски тръбопроводи. На фона на високите европейски цени световните LNG товари бяха пренасочени към Европа.

През третото тримесечие на 2022 година две трети от износа на полутечен природен газ от Съединени американски щати е бил за Европа, което е три пъти повече, в сравнение с през 3-то тримесечие на 2021 година Междувременно вносът на LNG в Китай беше с 85% по-нисък, защото търсенето на природен газ се сви заради рестриктивните мерки на COVID-19, което спомогна за облекчение на дефицита на LNG.

Въпреки това повишаването на търсенето на LNG от Европа понижи наличното количество за други страни като Бангладеш и Пакистан, което докара до спирания на електричеството. На фона на слабото търсене и огромния импорт на LNG запасите от природен газ в Европа са на рекордни равнища за това време на годината. Хранилищата в Европейски Съюз са цялостни на 72%, надминавайки предходния връх през 2019/20 година Това е ослепителен контрастност с първото тримесечие на 2022 година, когато равнищата бяха под междинните.

До края на зимата се чака съхранението да бъде 52% запълнено, съвсем три пъти над най-ниското равнище от 2018 година и второ най-високо от 2012 година Това понижава количеството, което би трябвало да се добавя през лятото, намалявайки терзанията за дефицит през идната зима. Рискове за вероятностите за природния газ. Фючърсните пазари плануват по-ниски цени на природния газ през 2023 година, само че по-високи от междинните за 2017-21 година до края на 2026 година

Това може да се промени с продължаващия спор в Украйна, евентуалните понижения на износа на съветски тръбопроводи за Европа (все още 10% от доставките в Европа) и засилената световна конкуренция за LNG, защото Китай отстранява своите политики за блокиране.

В по-дългосрочен проект спадът в търсенето на съветски газ и измененията в търговията с полутечен природен газ се чака да продължат заради покачвания фокус върху енергийната сигурност в Европа. Това подтиква диверсификацията на енергийните източници, да вземем за пример Европа ще усили потенциала за импорт на полутечен природен газ с 40 милиарда кубични метра до 2023 година и ще усили вложенията във възобновима сила.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на природен газ на интернационалните финансови пазари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР