Инвеститорите са влошили рекордните 359 млрд. евро в европейски имоти

...
Инвеститорите са влошили рекордните 359 млрд. евро в европейски имоти
Коментари Харесай

Рекордните 359 млрд. евро инвестирани в европейския имотен пазар през 2021 г.

Инвеститорите са влошили рекордните 359 милиарда евро в европейски парцели през предходната година, главно в хранилища и жилища. Същевременно с това обаче се следят отдръпване на вложенията при в офисите и магазините, които бяха тежко наранени от пандемията от ковид, написа в. „ Файненшъл таймс “.

Търсейки постоянна рентабилност и поддръжка от институционалните вложители, фамилни офиси и държавни фондове пренасочиха фокуса си върху огромните многофамилни жилищни планове за отдаване чартърен, демонстрира изследване на консултантската компания за парцели CBRE.

В многофамилните жилища през предходната година са вложени 102,6 милиарда евро, което 42% повече от общите вложения в бранша през 2020 година В момента многофамилните жилища са в конкуренция с офисите като най-големият клас парцели на континента. Инвестициите в офисите през 2021 година са били в размер на 111 милиарда евро, което обаче е с 20% под нивото от 2019 година

„ В Европа растежът при многофамилните жилища, които постоянно са били най-големият клас активи за институционалните вложители в Съединени американски щати, изненадва всички “, сподели Крис Брет, началник на финансовите пазари в Европа, Близкия изток и Африка в CBRE.

„ Навсякъде виждаме търсене за жилища, като в съвсем всички градове има дефицит. На предложение. Изглежда, че в този бранш ще има напредък “, добави той.

Почти една трета от общите вложения в имотния бранш през 2021 година се дължат на две покупко-продажби. През септември Heimstaden Bostad заплати 9,1 милиарда евро за портфейл с парцели, притежавани от шведския ѝ съперник Akelius, а месец по-късно немският заможен колос Vonovia закупи своя съперник Deutsche Wohnen за почти 20 милиарда евро.

Апетитът за хранилища също е висок, подсилен от растежа на електронна търговия. Инвестициите в логистичния бранш са се нарастнали с 48% на годишна база до 62 милиарда евро през 2021 година Тук би трябвало да се означи придобиването на складовете на веригата супермаркети Asda от Blackstone 1,7 милиарда паунда.

Инвеститорите са траяли да се отдръпват от бранша на комерсиалните площи, които понесе тежки вреди поради COVID-19. Там вложенията през предходната година са намалели с 11% на годишна база до 35,2 милиарда $.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР