Инвеститорите реагираха в понеделник с недоверие и разочарование на внезапното

...
Инвеститорите реагираха в понеделник с недоверие и разочарование на внезапното
Коментари Харесай

Обезценяване на лирата е първият ефект за уволнения от Ердоган централен банкер

Инвеститорите реагираха в понеделник с съмнение и отчаяние на неочакваното уволняване в събота на Мурат Четинкая, шефът на централната банка на Турция. Националната валута стартира търговията с обезценяване от 2.6% по отношение на петък и към края на борсовата сесия се стабилизира към поевтиняване от 1.6% към американския $.

Който купи предходната седмица държавни облигации от емисия за 2.25 милиарда $ остана неприятно сюрпризиран и мнозина опитваха да схванат каква политика ще води новият шеф - досегашният заместител Мурат Уйсал.

Президентт Реджеп Тайип Ердоган употребява новите си изключителни пълномощия и постави завършек на продължителните различия с Четинкая, който непрестанно притискаше да понижава лихвите, с цел да пораства турската стопанска система благодарение на налични заеми. Това става в миг, когато лирата таман бе почнала да се стабилизира от миналогодишната рецесия и инфлацията да понижава с вероятност към края на месеца банката да намали лихвите, които сега са 24%

Уволняването на Четинкая разсъни опасенията на бизнеса, че централната банка не е самостоятелна от политически напън, разяснява " Ройтерс ". " Това приказва какъв брой неотстъпчив е Ердоган в това да диктува паричната политика и по принцип за въздействието му върху икономическите политики ", разяснява за " Ройтерс " Финикс Кален, шеф тактики във зараждащи пазари към " Сосиете женерал ".

Според нея към този момент е мъчно да се има вяра на догатките, че Ердоган ще прояви повече прагматизъм след загубата на кметските избори в Истанбул, както и че стопанската система ще бъде оставена последователно да възвърне салдото. " Определянето на паричната политика може да се окаже още повече повлияно от политически напън, което да докара до нападателно намаление на лихвите, предизвикващо разлюляване на стабилността на финансовия пазар и на търсенето на локални активи. "

Юсуф Кавак, анализатор в " Ъшък секюритис ", счита, че на съвещанието си на 25 юли централната банка най-вероятно ще намали лихвите повече от досегашните прогнози и че такова е настроението на пазарите сега. Но той насочва внимание към значимо събитие, предстоящо тази седмица - идването на първите колета с съветските ракетни комплекси С-400, за които Съединени американски щати заплашиха със наказания. Ако Вашингтон извърши заканата си, лирата внезапно ще поевтинее оттатък прага от 6 лири за $, споделя Кавак.

Естер Рейхелт от " Комерцбанк " във Франкфурт прави оценка, че поевтиняването на лирата в първия ден на търговия след смяната в централната банка е било изненаващо умерено.

Сергей Дергачьов от немската Union Investment, която купи предходната седмица от турската дългова емисия, споделя, че в този момент към този момент се чуват въпроси дали Ердоган няма да продължи и с други уволнения в основни институции от държавното управление и администрацията за стягане на хватката над ръководството и стопанската система.

Това съответствува със известия, че държавното управление подкотвя регулация, според която ще може част от запасите на централната банка в лири да бъдат трансферирани към бюджета - концепция, която към този момент се подлага на критика остро, раказва в. " Хюриет ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР