Инвеститорите отново се обръщат към суровините, чиито цени за първи

...
Инвеститорите отново се обръщат към суровините, чиито цени за първи
Коментари Харесай

Идва ли нов „супер бизнес цикъл“ с мощно поскъпване на ресурсите?

Инвеститорите още веднъж се обръщат към суровините, чиито цени за първи път от доста години стартират да се повишават. Цената на петрола и другите съществени артикули беше ударена от големите остатъци в предлагането през 2020 година поради рестриктивните мерки против Коронавирус. Но в този момент цените стартират да порастват, подтиквани от упования за мощно икономическо възстановяване  през 2021 година, което да докара до забележителен растеж в потреблението на главните запаси, написа в разбор английското издание Файненшъл таймс.

Цените на петрола доближиха над 60 $ на барел, а  стойността на медта доближи 8-годишен връх. Два съществени пазарни показателя, единият следящ представянето на стоките и различен, представящ цените на индустриалните метали, покачиха цената си с по 17% всеки от ноември, когато беше оповестена първата ваксина, до момента.

Към момента цените на ресурсите към момента са надалеч под техния връх от предходния „ супер бизнес цикъл “, който беше доближат през  юли 2008 година Много анализатори обаче смятат, че можем да забележим повтаряне на забележителното повишение на цените, което беше записано през 70-те на предишния век и от 2000 година до 2008 г. Досега в икономическата история са регистрирани 4 супер бизнес цикъла. Един след Първата международна война и един след Втората международна война с възобновяване на Европа, един по време на шоковите промени в цените на горивата през 70-те години и един по време на бурната индустриализация на Китай при започване на 21 в., който доближи своя пик през 2008 година

„ Супер бизнес циклите нормално се случват след интервали на разхлабена парична политика на централните банки и нормално не престават към десетилетие. Цените на стоките последно доближиха връх преди към 10 години и в този момент са на по-ниско равнище по отношение на момента, предшестващ възникването на предходните супер бизнес цикли, които стартират през 1969 г.  и 1998 година “, разяснява Крис Уотлинг, основен пазарен пълководец на аналитичната компания Longview Economics.

Някои анализатори като Лорънс Съмърс предизвестиха, че това може да докара до прегряване на стопанската система, а от своя страна – до висока инфлация и финансова неустойчивост. Въпреки това все още държавните управления не лимитират своите разноски, което е добре за пазара на артикули.

Някои от стоките се подхранват и от покачвания интерес към възобновимите енергийни източници и електромобилността. Такива да вземем за пример са мед, никел, сребро и платина – които се употребяват в производството на акумулатори, зарядни станции и увеличение на енергийната мрежа. Ще отнеме известно време преди високото търсене бъде задоволено от задоволително предложение.

„ Новите планове лишават сред 4 и 10 месеца, като първоначално сумите, които ще се заплащат за тях  ще са много високи. За да се обезпечи задоволително произвеждане в секторите, свързани със „ зелената “ енергетика ще е належащо цените да се усилят с 20-30% към 2025 година “, счита Майкъл Солдън  от Vontobel Asset Management.

“Препоръчваме вложителите да усилят каузи на ресурсите в своите портфейли, с цел да намалят инфлационния риск “, разяснява Дан Вилалон, съучастник в AQR Capital Management. През последните пет години портфейл с 60% световни акции и 40% американски облигации е носил приблизително годишно по 10% рентабилност (8,2% след приспадане на инфлацията), сочат данни на Northern Trust. Но заради високите цени на акциите се чака през идващите 5 години подобен портфейл да носи единствено 3,6% и то преди инфлацията да бъде регистрирана.

През 2000 година по време на спукването на dot com балона цените на суровините доста нарастват за сметка на цената на софтуерните компании. Сега подборът на верния портфейл от първични материали ще обезпечи рентабилност на вложителите.

„ Водещият плюс на ресурсите е, че те имат по-висока волатилност от множеството класове активи и затова няма потребност да се разкрива огромна експозиция към тях, с цел да се обезпечат приходи, които дават смисъл на диверсификацията “, разяснява още Вилалон.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР