Инвеститорите ликуваха при добрите новини. От началото на октомври европейските

...
Инвеститорите ликуваха при добрите новини. От началото на октомври европейските
Коментари Харесай

Дори глобална рецесия може да не успее да понижи инфлацията

Инвеститорите ликуваха при положителните вести. От началото на октомври европейските акции се покачиха, откакто оптимистите оповестиха края на енергийната рецесия на континента. Китайските акции скочиха след скорошни известия, че Си Цзинпин ще се откаже от политиката си за " нулев коронавирус " и откакто регулаторите отпуснаха натиска върху имотния бранш. На 10 ноември, след новината, че потребителската инфлация в Америка е била малко под упованията на икономистите, софтуерният показател NASDAQ се увеличи със 7% - едно от най-големите дневни придвижвания до момента, защото вложителите започнаха да търгуват при упования за по-ниски лихви.

Но погледнете цялостната картина, ще видите, че през последните седмици вероятностите в действителност са се влошили. Световната стопанска система се забавя и може би върви към криза, до момента в който централните банки повишават лихвените проценти, с цел да се борят с невъобразим от цяло потомство скок на цените. Но макар месеца с по-добри от предстоящите данни за Съединени американски щати малко са признаците за скорошна победа над инфлацията. В огромна част от света тя даже се разраства.
Застигаща действителност
През по-голямата част на тази година хората се притесняваха, че следва стопански спад. През юни търсенията на " криза " в Гугъл доближиха рекордно високо равнище. Дълго време обаче мрачната реторика изпреварваше действителността. Производството в една приблизително богата страна се е нараснало с към 1.3% от края на 2021 година до третото тримесечие на тази година - нищо грандиозно, само че не и неприятно показване. В Организацията за икономическо сътрудничество и раз, клуб на най-вече богати страни, които генерират към 60% от международния Брутният вътрешен продукт, към септември безработицата е приблизително с близо един процентен пункт надолу на годишна база. В еврозоната тя доближи рекордно ниско равнище. Потреблението остана мощно, до момента в който хотели, самолети и заведения за хранене по целия свят се пълнеха до спукване.
Реклама
Сега действителността догонва говоренето. По-високите разноски по заемите стартират да се усещат. В доста страни, в това число Канада и Нова Зеландия, цените на жилищата се намаляват, защото купувачите срещат по-скъпи ипотеки. Строителите анулират планове, а притежателите на жилища се усещат по-малко богати. Други компании също лимитират разноските. В последния си отчет за паричната политика анализаторите на Bank of England означават, че по-скъпото финансиране " натежава на капиталовите планове ". Федералният запас споделя, че вложенията на бизнеса в дълготрайни активи " към този момент са почнали да реагират на стягането на финансовите условия ".

Влошаващите се стопански условия стартират да се демонстрират в данните " в действително време ". Банката Goldman Sachs води " знак за настоящата интензивност ", който мери силата на стопанската система на месечна база. Миналия месец, за пръв път след първичния коронавирус локдаун през 2020 година, богатите стопански системи, наподобява, са се свили. Глобално допитване измежду мениджърите по покупки също демонстрира стесняване за първи път от юни 2020 година От юли насам " моментната прогноза " на банката JPMorgan Chase за годишния растеж на международния Брутният вътрешен продукт е паднала на половина.
С разнообразни скорости
Оптимистите сочат мощните пазари на труда. Внушителната машина за работни места на Съединени американски щати се забави, само че към момента работи и е прибавила над 250 хиляди позиции през октомври. В други страни обаче се появяват признаци на уязвимост. Икономистът Клаудия Сам счита, че криза е близо, когато безработицата приблизително за последните три месеца се увеличи с най-малко 0.5 процентни пункта по отношение на най-ниското равнище през миналата година. The Economist открива, че 8 от 31 богати страни сега дават отговор на този аршин, в това число Дания и Нидерландия. Това не е огромен дял в съпоставяне да вземем за пример с началото на международната финансова рецесия от 2007 - 2009 година Но е сигнал, че съществено закъснение към този момент е в ход.

" Правилото на Сам " разкрива друга значима истина: че обособените страни се движат с доста друга скорост. Освен Съединени американски щати редица страни като Австралия и Испания към момента порастват с прилична скорост. Но други са в неволя. Швеция, където високите лихвени проценти засягат изключително бълбукащия жилищен пазар, бързо губи скорост. Англия съвсем сигурно към този момент е в криза. Изключително високите цени на силата постановат прекъсвания на промишлени производства в Германия. Тя може би се оправя най-зле измежду всички богати страни.
Реклама
Колко тежък ще бъде спадът? Домакинствата в богатите страни към момента разполагат с трилиони долари " свръхспестявания ", които натрупаха през 2020-2021 година с помощта на стимулни чекове и различен тип фискална поддръжка. Тези пари ще им разрешат да продължат да харчат даже при намаляващи действителни приходи. Ново проучване на Goldman Sachs открива, че огромните спомагателни спестявания в частния бранш се свързват с по-леки рецесии. А здравословните количества спестявания значат, че е по-малко евентуално икономическата болежка да прерасне във финансови проблеми. Нивата на просрочие по ипотечните заеми в действителност понижават в Съединени американски щати, а в Нова Зеландия и Канада са извънредно ниски.
Заповед за овакантяване
Пазарите на труда отслабват, само че растеж на безработицата като при финансовата рецесия е малко евентуален. Това е по този начин, тъй като търсенето на работна ръка би трябвало доста да падне, преди да се срещне с предлагането. В началото на тази година двете съществено се разминаваха, като броят на отворените работни места в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз доближи връх от 30 млн. съгласно калкулации на The Economist. Сега, когато търсенето понижава, наподобява, че свободните, а не заетите работни места поемат удара. Изданието пресмята, че броят на отворените позиции е намалял с една десета по отношение на най-високата си стойност, само че този на заетите остава непрекъснат.

Много зависи от пътя, по който ще поеме инфлацията. Централните банки са склонни да провокират криза, с цел да я понижат. По-високите лихви могат да доведат до " известно намаляване на пазара на труда ", както ръководителят на Фед Джером Пауъл означи по-рано този месец. " Смятаме, че повдигането на лихвите ще свие търсенето, няма да се преструваме, че това ще е безболезнено ", предизвестява Филип Лейн, основен икономист на Европейската централна банка. Както икономическата доктрина, по този начин и данните от последните седем десетилетия допускат, че спадът на Брутният вътрешен продукт се свързва със доста закъснение на растежа на цените. Но липсва задоволително схващане за разминаването сред по-стегнатата парична политика и по-ниската инфлация. Може да се наложи централните банки да причинят повече болежка, в сравнение с плануват.

В някои страни по-ниски цени на силата и храните дърпат надолу инфлацията. Последните данни на Америка за октомври бяха по-добри, в сравнение с икономистите чакаха. Като цяло обаче цените не се движат в посоката, която централните банкери биха желали. В богатия свят към момента постоянно се срещат инфлационните " изненади ", т.е., когато действителните данни надвишават прогнозите. По данни от 16 ноември инфлацията във Англия е била 11.1% през октомври, много над упованията на икономистите. В същия ден числата за Канада не демонстрираха признаци на изстудяване. Почти на всички места нараства " базовата " инфлация, която отразява по-добре ценовия напън, изравен в основата. В три измерения - обсег, заплати и упования - инфлацията в богатия свят се открива все по-здраво.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР