Инвазията в Украйна предизвика протести в Русия, на които хиляди

...
Инвазията в Украйна предизвика протести в Русия, на които хиляди
Коментари Харесай

Трудно ми е просто да стоя и да мълча. Как един 19-годишен активист заобикаля руската цензура

Инвазията в Украйна провокира митинги в Русия, на които хиляди критици на Кремъл бяха задържани. Въпреки всичко едно 19-годишно момче от Белгород продължава да се бори против войната със средствата, с които може.

Иля Костюков е единствено на 19 години, само че към този момент е застрашен с изключване от университета, а полицията го посещава постоянно в дома му. Единствената причина за това е неговата позиция против войната в Украйна.

Преди няколко месеца Костюков основава в родния си град Белгород в Русия антивоенна активистка група. Оттогава той е подложен на непрекъснат напън - от управлението на университета си, от полицията. Все отново той продължава активността си и през днешния ден, макар че му се постанова да заобикаля деликатно съветските закони за цензура.

След началото на съветската война в Украйна на 24 февруари в огромните съветски градове имаше митинги. Пет месеца по-късно съветските затвори са цялостни с критици на Кремъл и все по-малко хора се осмеляват да се опълчват на дейностите на ръководещите. Онези, които го вършат, са изправени пред засилващи се репресии и ново законодателство, което планува до 15 години затвор за рецензии против съветската войска.

Костюков обаче има вяра, че забележителна част от съветското население към момента може да одобри причини срещу войната, макар увеличаващата се националистическа поддръжка за офанзивата.

„ Като цяло е признато, че болшинството от жителите на страната ни поддържат дейностите на държавното управление в Украйна, само че нещата не са толкоз елементарни тук “, споделя той пред Радио Свободна Европа.

„ Създадох организация, с цел да има различна позиция тук, в Белгород. Вече сме събрали 100 съидейници, макар че групата не е ангажирана с никакви акции сега “.

Белгород се намира на север от Харков, на към 40 километра от границата с Украйна, и има към 400 000 поданици. Името на организацията е Белгородски антивоенен комитет . Тя е постигнала някои свои цели макар все по-трудните условия за активизъм в Русия.

„ Трудно ми е просто да заставам и да мълча. Можем да опитаме да променим нещо и най-малко да знаем, че сме създали всичко по силите си “, споделя Костюков.
В очакване на пробив
По думите на руснака групата е изпратила над 15 000 писмени апела за преустановяване на войната до съветски депутати на локално и национално равнище.

Тя се концентрира също върху местни проблеми като да вземем за пример прекъсването на план за нов тролейбусен гараж в града. Комитетът отразява и политически процеси в Белгород в канала си в Телеграм и дава правна поддръжка на обвинени.
 Иля Костюков, 2 юли
По думите на Костюков групата възнамерява да популяризира брошури, с цел да осведоми жителите за икономическите последици, до които войната води в Русия и по-конкретно в Белгород.

Според него разпространението на посланието, че Русия би трябвало да спре войната, става все по-трудно, тъй като от ден на ден хора стартират „ да се убеждават от личния си шовинизъм, че украинците са нацисти “.

Той обаче счита, че причините за резултата на войната върху националната стопанска система са най-убедителни и могат да бъдат насочна точка за постигане до хората, които другояче поддържат „ специфичната интервенция “, както Кремъл назовава войната в Украйна. Москва не е оповестила готовност и официално отхвърля, че е във война.

„ Трябва да се стартира с ежедневни дреболии и по-късно да се насочи вниманието към съществени тематики, свързани със „ специфичната интервенция “, споделя Костюков. „ В някакъв по-късен миг емпатията им се включва и те схващат какъв брой е неприятно това за съседите ни (в Украйна) “.
Новата действителност
Все още е мъчно това изказване да бъде доказано със социологически данни. Макар и да има признаци за някакъв резултат от западните наказания в Русия, съгласно специалисти ще отнеме време те да повлияят съществено на стопанската система. Трудно може да се реши и публичното мнение за войната в цялата страна.

Според социологическата организация ползата на руснаците към войната понижава с всеки месец. Нейно проучване сподели, че през март 64% от далите отговор обръщат най-малко известно внимание на спора в Украйна, до момента в който през май процентът е понижен до 56%.
 Взрив в петролно хранилище в Белгород през април.
Възможно пояснение за това е, че резултатът от войната върху всекидневието на руснаците в огромни градове като Москва и Санкт Петербург е по-малък. По-пасивни са и руснаците, които обитават територии, които са по-далеч от Украйна.

На места като Белгород обаче войната е доста по-видима. Градът стана и част от пропагандата на Кремъл за войната. В началото на април Москва упрекна Киев, че два украински хеликоптера са атакували цивилно петролно хранилище в покрайнините на града, причинявайки пожар. Появи се и видео, на което се вижда по какъв начин ракети удрят оборудването, само че украинските военни отхвърлиха да са забъркани.

На 3 юли съветските управляващи още веднъж, която съгласно тях е вследствие на украинска офанзива. Киев отхвърли обвиняванията.

Всичко това слага въпроси за бъдещето на Костюков. Той споделя, че остава предан на идеята си и не възнамерява да приключва активистката си активност или да напуща Русия. Активистът обаче прибавя, че той и останалите членове се намират в доста сложна обстановка, пробвайки се да избегнат последствията от цензурата, и че се тормози за това какво му следва.

По време на изявлението с Радио Свободна Европа той сортира думите си деликатно. Казва, че внимава да употребява израза „ специфична военна интервенция “ вместо „ война “. Руските управляващи вкараха условие медиите да не употребяват думи като „ война “ или „ инвазия “ за дейностите на Русия в Украйна, а нарушителите са застрашени от затвор.

„ Не желая да свърша в съветски затвор и се пробвам да се пазя, както мога “, споделя той. „ Държим се и приказваме доста деликатно. Все още би трябвало да следваме вътрешната цензура, с цел да не ни осъдят. Няма да е мъчно (за властите) от нашия район да стартират наказателно дело от нищото “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР